• Novosti online

  Прање руку хладном водом једнако ефикасно као и топлом

  Прање руку у хладној води једнако је ефикасно у убијању бактерија као и прање у топлој или врућој води, тврде амерички научници који су до тог сазнања дошли експериментом. У студији у којој је учествовало свега 20 људи, утврдили су да су руке после прања водом чија је температура 15 степени Целзијусових биле једнако чисте као када су користили воду загрејану на 38 степени.

  Ово сазнање могло би да донесе велике уштеде у потрошњи струје, пре свега у ресторанима, с обзиром на то да је важећа препорука америчких служби за јавно здравље да се руке у индустрији хране перу топлом или врућом водом.

  Испитујући користи од тог савета, научници су мењали не само температуру воде, већ и количину сапуна којом су учесници прали руке претходно прекривене нечистоћом.

  Показало се да нема разлике у ефикасности уклањања бактерија без обзира на то да ли је температура воде била 15, 26 или 38 степени.

  Ипак, они напомињу да је ова студија сувише мала и да би тек требало предузети даља истраживања о томе како се најлакше отарасити бактерија.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com