Novosti online

Праве ли Американци и Руси Курдистан

Ако су сиријски Курди до овог тренутка и могли да негирају оптужбе опозиције како „шурују” с Башаром ел Асадом, јер се њихове јединице нису сукобљавале у рату који води малтене „свако против свих”, ниједан деманти више неће упалити. Курдске снаге су, уз ваздушну подршку руских бомбардера, управо истерале побуњенике из града Мене и заузеле већи део оближњег аеродрома, последње војне базе коју су антиасадовски устаници држали у области Алепа, свом главном упоришту, којег губе пред офанзивом регуларне сиријске армије.

Тако су сиријски Курди, макар за ову прилику, променили и мету и страног патрона, будући да су досад уз помоћ америчке ратне авијације под контролу стављали територије које је претходно окупирала Исламска држава (ИД). Јесенас су наводно прихватили и испоруку оружја из Русије. У Москви је пре два дана отворено и представништво сиријских Курда, на церемонији којој су присуствовали припадници Међународне уније курдских јавних удружења, који тврде да су повезани са Партијом демократског јединства (ПДЈ), централном политичком организацијом тог народа у Сирији.

То што се препознатљиви представници те странке нису појавили на московској свечаности не значи да заиста не стоје иза новоотворене канцеларије: већ су показали да – у име сопствених интереса, који по свему судећи подразумевају независан ентитет – умеју савршено чврсто седети на две столице и да им се ниједна не измакне.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh