• BG

  Правосудни савети опструишу упис на Правосудну академију  

   

   

  Београд, (децембар 2017).  Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) тражи да се свих 60 кандидата који су недавно положили пријемни испит за упис у осму генерацију полазника обуке за будуће судије и тужиоце приме на Правосудну академију (ПА).

  АКПА напомиње да Високи савет судства (ВСС) и Државно веће тужилаца (ВСС) крше своју законску обавезу да утврде број полазника ПА за сваку годину према процени броја слободних судијских и тужилачких места у години која следи након године у којој полазници завршавају обуку.

  Требало би годишње да имамо генерације које броје око 100 полазника, јер су толике потребе правосуђа за целу Србију и “природни одлив“ судија и тужилаца пензионисањем, а прошле године је уписано само 19 кандидата.

  АКПА сматра да је несхватљиво је да ВСС и ДВТ годинама ометају државну обуку за будуће судије тако што у континуитету противзаконито одређују премали број полазника ПА, а потом и тај мали број не бирају на судијска и тужилачка места. Тиме пропадају средства пореских обвезника уложена у обуку на ПА.

  У овом тренутку, само је ВСС одобрио упис 16 кандидата за упис осме генерације, што је врло мало, док ДВТ није испоштовао своју обавезу да до 1. марта 2017. године одреди број полазника, па постоји ризик да због непоступања овог органа део кандидата на конкурсу не буде уписан, што је недопустиво.

  Како би се престало са вишедеценијским произвољним бирањем судија и тужилаца, у очекиваним изменама Устава, ПА треба да постане услов за избор на места судија и тужилаца, па ће недостајати довољно кандидата који су претходно завршили обуку и имаћемо замерку ЕУ, јер Србија не поштује европске стандарде у погледу почетне обуке.

  Да би се то спречило, мора се ПА употребити у пуном капацитету, јер већ постоје кашњења у реформама предвиђена Националном стратегијом за реформу правосуђа 2013-2018.
  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com