Gradovi

Pred Nikolićem sutra predlog premijera o raspuštanju parlamenta

BEOGRAD – Posle najave premijera Aleksandra Vučića da će sutra predsedniku Republike uputiti obrazložen predlog za raspuštanje parlamenta, očekuje se da šef države raspiše vanredne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore za 24. april.

Premijer je sinoć najavio da će Vlada u naredna dva dana uputiti predsedniku Tomislavu Nikoliću obrazloženi predlog, a da će izbori najverovatnije biti održani 24. aprila.

Prema Zakonu o predsedniku, predsednik Republike je dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog vlade raspušta Narodnu skupštinu ili da vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog vlade.

Prethodni vanredni parlamentarni izbori održani su u martu 2014. godine, nakon što je tadašnji premijer Ivica Dačić uputio predsedniku Nikoliću obrazložen predlog za raspuštanje parlamenta, a Nikolić potom potpisao ukaz o raspuštanju skupštine i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema Ustavu Srbije, parlamentarne izbore raspisuje predsednik države, a tom odlukom se određuje dan održavanja izbora i od kada počinju da teku rokovi za izborne radnje.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.

Po raspisivanju izbora sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošenje izbornih lista, kao i izborna kampanja.

Stranke koje budu zainteresovane za nastup na izborima imaju rok da izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji dostave najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, a RIK ih proglašava odmah po prijemu ili najkasnije 24 sata od prijema liste.

Kandidate mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, posebno ili zajedno, kao i grupe građana, a izborna lista je potvrđena ukoliko je potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo poslove određene zakonom, do izbora nove Vlade, odnosno samo tekuće poslove, a parlamentu ne može predlagati zakone, niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe držve, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Ona ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Izbore za pokrajinski parlament raspisuje predsednik Skupštine Vojvodine, a lokalne izbore predsednik Skupštine Srbije.

Foto Tanjug Z. Žestić / Arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh