Novosti online

Предлагано лечење пилота срушеног авиона „Џерманвингса”

ПАРИЗ – Један лекар је предложио да немачки пилот Андреас Лубиц, који је пре годину дана намерно срушио авион компаније „Џерманвингс” у француским Алпима, буде подвргнут лечењу у психијатријској установи, саопштили су данас француски истражни органи у свом коначном извештају. Тужилаштво верује да се Лубиц, који је пре несреће у више наврата боловао од тешке депресије, 2. марта 2016. на лету „Џерманвингса” из Шпаније за Немачку закључао у пилотску кабину и намерно ударио авионом „ербас” у планину, усмртивши свих 150 људи колико их се налазило у летелици, пренео је Ројтерс.

Француска служба за истрагу авионских несрећа (БЕА) је у свом коначном извештају о тој несрећи навела да је Лубиц у децембру 2014. године почео да показује симптоме психотично депресивне епизоде и да се током наредних неколико месеци консултовао са неколико лекара. Нико од тих лекара, међутим, није о томе обавестио власти нити Лубицовог послодавца, компанију „Џерманвингс”. Један од тих лекара је препоручио лечење Лубица у психијатријској установи само две недеље пре трагичног догађаја.

Тужиоци су пронашли доказе да је Лубиц, који је имао и проблема са видом и можда се бојао да не изгуби посао, истраживао о самоубилачким методама и крио своју болест од послодавца. БЕА наводи и да његово метално стање није изазивало никакву забрнутост код пилота који су летели са њим.

У извештају француске службе се, међутим, указује на „недостатак јасних смерница у немачким прописима” о томе када претња по јавну безбедност односи правагу над захтевима медицинске поверљивости. Лубиц је летео уз лекарско уверење у којем је назначено да тај документ постаје неважећи уколико поново упадне у депресију, након неколико депресивних епизода које је имао од августа 2008. до јула 2009.

БЕА је позвала европске власти да се посвете истраживањима о неспособности пилота, посебно уколико је реч о психијатријским случајевима, и да пооштре прописе о контроли када се пилоти који имају историју психијатријских проблема прогласе подесним за летење.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh