Svet

Predlog Slovenije: Ustanoviti svetski dan pčela

Zajedničku izjavu kojom su podržali osnivanje međunarodnog dana pčela potpisali su u subotu u Celju predstavnici ministarstava poljoprivrede četiri zemlje, na početku tradicionalnog pčelarskog sajma „ApiSlovenija“, na kojem učestvuje više od 400 pčelara iz 16 država.

sace pcele prehrana matica trut med pcelarstvo morgue jpg

Slovenački pčelarski savez predložio je da se za svetski dan pčela proglasi 20. maj, datum rođenja slovenačkog zoologa Antona Janše, jednog od pionira modernog pčelarstva čije se delo „Potpuni nauk o pčelarstvu“ iz 18. veka koristilo širom habsburške monarhije u vreme carice Marije Terezije.

Inicijativu su podržali i predsednik Slovenije Borut Pahor i premijer Miro Cerar, ali i šef opozicije Janez Janša koji inače nema direktnih rodbinskih veza sa slavnim Antonom Janšom, navela je Hina.

Slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan kazao je da veruje da će svetska organizacija do kraja sledeće godine i službeno proglasiti 20. maj međunarodnim danom pčela.

Tome bi trebalo da doprinese i poseta predsednika Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Hozea Gracijana da Silve, Sloveniji u maju ove godine.

Da Silva je inače ideju da se pčelama koje su važne za oprašivanje biljaka i održivu poljoprivredu na taj način oda počast odmah podržao.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh