• Novosti online

  Predlog za promenu Ustava u oblasti pravosudja stigao u Skupštinu Srbije

  Predlog za promenu Ustava koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva stigao je večeras u Skupštinu Srbije. Vlada Srbije usvojila je juče na sednici taj Predlog, a kako je saopšteno, promene odredbi „imaju za cilj poboljšanje efikasnosti sudstva koje će se realizovati kroz brže rešavanje predmeta i smanjenje njihovog broja“.

  „Usvojenim promenama ojačaće se nezavisnost i integritet sudija, ali i povećati stepen odgovornosti u ovoj oblasti“, navela je Vlada.

  Promena Ustava u delu pravosudja, kako je navedeno, neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i uskladjivanju s evropskim pravnim tekovinama i standardima.

  U saopštenju je precizirano da su „u cilju poboljšanja organizacije sudskih vlasti i položaja javnih tužilaca, predložene promene odredbe člana 4 Ustava, odnosno članovi 142-165, kao i da se sledstveno tome, promene odredbe člana 99. Ustava (nadležnost Narodne skupštine), člana 105 (način odlučivanja u Narodnoj skupštini) i odredbe člana 172 Ustava (izbor i imenovanja sudija Ustavnog suda)“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com