• Gradovi

  Предлог за утврђивање одговорности Градског већа за стање у Нишу  у погледу транспарентности

   

  Град Ниш из буџета издваја значајна средства за рад невладиних организација која се очигледно баве периферним стварима, а не суштинским. То је рад Скупштине, трошење новца из градског буџета и борба против корупције. На катастрофално стање у тим областима указује  „Транспарентност Србије“ где је, према анализи,  Ниш на 106. месту од 145 градова, а Лесковац и Врање на 7. и 8. месту најтранспарентнијих српских градова, како пишу медији.

  Због тога што је Ниш међу нетранспарентнијим градовима у Србији, ми не присуствујемо раду Парламента. Више пута смо указивали,  преко захтева за допуну дневног реда, на  неутврђивање одговорности о стању у јавном сектору, начину трошења средстава из буџета Града и намештању тендера као и на поједина хапшења челника Града.

  Пошто је Ниш добио оцену 0 за бројне критеријуме који се тичу транспарентности, како пишу медији, на сајту Града нема података о конкурсима за директоре, нема могућности за пријаву корупције, а Ниш је добио 0 и за информације о јавним расправама о буџету о којима нема података на сајту. Главна ствар је што грађани на сајту не могу да се информишу ни о градском буџету и не знају где се троши њихов новац.

  Тражимо допуну дневног реда како би се утврдила одговорност Градског већа и ресорних већника за стање у граду у погледу транспарентности.

  Разлог зашто нећемо присуствовати ни овој седници су спојене тачке дневног реда које власт спаја како хоће, па онда о важним темама нема места расправи, а не добијамо ни одговоре на одборничка питања или добијемо штуре одговоре где се „лопта“ пребацује на неког другог да одговори и тако у круг. Разлог за бојкот Скупштине су и предуга обраћања градоначелника који скупштинску говорницу користи за личну промоцију, а Скупштина није трибина у месној заједници.

  Одборничка група „Ниш, мој град“:

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com