• Novosti online

  Predsednica Južne Koreje Severnokorejcima: Prebegnite kod nas

  SEUL – Predsednica Južne Koreje Park Geun-Hje pozvala je danas Severnokorejce da napuste svoju zemlju i prebegnu u Južnu Koreju kad god žele i to samo dan nakon što je jedan severnokorejski vojnik tako postupio prešavši granicu pod jakim obezbeđenjem između dve zemlje, javlja AFP.

  U retkoj poruci direktno upućenoj severnokorejskoj vojsci i građanima, Park ih je pozvala da se presele u „srce slobode“ na južnom delu Korejskog poluostrva.

  „I te kako smo svesni strašne realnosti sa kojom se suočavate. Univerzalne vrednosti slobode, demokratije, ljudskih prava i blagostanja su dragocena prava koja bi i vi trebalo da uživate“, rekla je ona u govoru koji je održala povodom Dana oružanih snaga Južne Koreje.

  Njen poziv usledio je mesec dana nakon što je zamenik ambasadora Severne Koreje u Britaniji prebegao u Južnu Koreju, podseća francuska agencija.

  „Put ka nama biće i dalje otvoren za vas, kako biste pronašli nadu i počeli novi život. Molim vas, dođite u srce slobode na jugu kad god želite“, poručila je danas Park.

  Ona je rekla da broj Severnokojreaca koji se odlučuju na prebeg zbog gladi i ugnjetavanja „drastično raste“.

  „Prebega ima stalno, a to čine čak i pripadnici severnokorejske elite koji su podržavali režim“, tvrdi južnokorejska predsednica.

  Veze između dve Koreje su na najnižem nivou od vrhunca hladnog rata 1970-ih, pošto je Pjongjang testirao više od 20 raketa i izveo dve nuklearne probe samo ove godine, zaključuje francuska agencija.

  AP Photo/Lee Jin-man, Pool

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com