• Gradovi

  Predsednik Evropskog parlamenta: Integracija Balkana u EU prioritet

   

   

  Tokom posete Bugarskoj koja se priprema da preuzme predsedavanje Savetom EU, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je danas rekao da je Evropska unija integraciju Balkana postavila kao „prioritet“.

  „To je region koji treba da bude prioritet“, rekao je Tajani u Sofiji, navodeći važnost „procesa pristupanja odredjenog broja zemalja“ Balkana i „stručnost“ Sofije u tom pogledu.

  Bugarska će u prvih šest meseci 2018. Evropskom unijom predsedavati prvi put od svog pristupanja EU 2007. godine.

  Premijer Bojko Borisov je redovno u Briselu tražio da se potvrdi evropska perspektiva zemalja bivše Jugoslavije, jer za sada samo Srbija i Crna Gora vode pretpristupne pregovore sa EU.

  Borisov je danas naveo da postoji „ogromna šansa da se vidi stvarni napredak“ na tom polju, uprkos nevoljnosti dela evropskog javnog mnjenja za novo proširenje članstva EU.

  On je juče upozorio na rizik od „ogromne napetosti“ na Balkanu ako neke zemlje ne budu primljene u EU, i naveo mogućnost stvaranja „novih sfera uticaja drugih velikih sila“ Rusije i Kine.

  Borisov je pozvao i na „normalizaciju odnosa EU i Turske“, ozbiljno narušenih posle pokušaja puča u Turskoj u julu 2016.

  Bugarski premijer je rekao i da se „sporazum s Turskom o migrantima, o ta tri miliona ljudi u toj zemlji, mora poštovati, bez obzira na cenu jer oni time ostaju pred granicama EU“, izjavio je Borisov.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com