• Novosti online

  Председник Финске против чланства у НАТО

  Председник Финске Саули Нинисте не подржава ступање земље у НАТО и залаже се за наставак тренутне политике неутралности. Коментаришући у петак објављени реферат међународне групе експерата о последицама за земљу у случају ступања у Северноатлантску алијансу, фински председник Саули Нинисте је рекао у интервјуу порталу „Јле” да Русија у НАТО-у види претњу о чему и пише у реферату експерата, преноси „Спутњик”.

  „Они не желе да се претња приближи њиховим границама“, навео је председник. Он је изјавио да не подржава идеју да Финска постане чланица НАТО-а. „Према мом мишљењу нама није потребно да мењамо своју садашњу политику“, рекао је Нинисте. За решење тог питања треба питати народ, тј. одржати референдум, сматра шеф државе.

  „Одлука о ступању у НАТО ће, према мом мишљењу, имати исти значај као и одлука о придруживању ЕУ, уочи које је био одржан референдум“, рекао је Нинисте. Он је одбацио закључке експерата да Финска и Шведска треба заједно да донесу одлуку о ступању у Алијансу. Он је нагласио да две земље нису тако тесно повезане да ако једна уђе у Алијансу, аутоматски мора и друга. Према његовим речима, свака земља, наравно, одговара за свој процес доношења одлуке о НАТО-у. Ипак, то не елиминише чињеницу „да би мишљење у једној земљи могло да утиче на мишљење у другој“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com