Gradovi

Predsednik Nemačke: Moralno je ograničiti priliv izbeglica

DAVOS – Nemački predsednik Joakim Gauk izjavio je danas da je „moralno i politički neopohodno“ ograničiti priliv izbeglica u Evropu, jer će se u protivnom teren prepustiti populistima i ekstremistima.

Strategija ograničenja je neophodna kao bi se očuvala sposobnost države da funkcioniše, ali i kako bi migranti dobili pomoć koja im je neophodna objasnio je Gauk na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu,

„Postavljanje ograničenja nije neetično, granice pomažu da se održi prihvatljivost unutar društva“, izjavio je nemački predsednik, napominjući da bez te prihvatljvosti jedno društvo nije otvoreno, ni spremno da primi izbeglice.

Gauk je naglasio i da drastične akcije poput potpunog zatvaranja vrata izbeglicama, kao što traže populisti i desnica, nije opcija.

Strategija izolacije nije isto što i strategija postavljanja ograničenja, ukazao je on, pozvavši pristalice demokratije da se uključe u diskusiju umseto što teren prepuštaju ekstremistima.

„Ako demokrate nisu spremne da govore o ograničenjima, prepustićemo teren populistima i kesenofobiji“, naveo je nemački predsednik.

U Nemačkoj se vodi žestoka debata o tome da li je zemlja u stanju da se izbori sa 1,1 milion izbeglica koji su ovde došli 2015.

Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je odbacila pozive za zatvaranje nemačkih granica i umesto tog obećala „opipljivo smanjenje“ priliva u predstojećim mesecima, pri čemu računa na niz mera koje su donete na nacionalnom i evropskom nivou.

Te mere uključuju jačanje kontrole na spoljnim granicama EU kao i da druge članice Unije preuzmu više izbeglica. Berlin takođe pooštrava kontrolu tražilaca azila i ubrzava proces deportacije za one koji nisu dobili azil.

Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh