• BG

  Predsednik Nikolić: I u Vladi ima onih koji bi priznali Kosovo

  Toma Nikolic

   

  Da bi neko srušio premijera Srbije Aleksandra Vučića, mora da nađe nekog jačeg od njega, a u Srbiji takva ličnost ne postoji, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

  Nikolić je u danasnjem intervjuu za „Večernje novosti“ rekao da, imajući to u vidu, ne misli da je bilo nekakve zavere u smislu da neke zapadne ambasade rade na obaranju vlade.

  „Zašto se uvek apostrofira Zapad kada se nešto dešava u Srbiji? Mi smo sa njima uspostavili mnogo dobre odnose i nemamo razloga da od njih strahujemo kao nekada“, istakao je Nikolić.

  Prema njegovim rečima, Srbija više nije zemlja u kojoj bi Zapad menjao svakog predsednika koga izabere narod sve dok ne dođe onaj koji bi bio u potpunosti po njihovoj volji.

  Nikolić kaže i da o Vučićevom rušenju ne razgovara ni sa kim pošto je, kako navodi, znao da rušenja nema.

  „Da mi je bilo ko došao sa tom pričom, bio bi isteran odavde“, naglasio je Nikolić.

  On kaže i da njegov susret sa potpredsednicom Vlade i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović ne znači njihovo pomirenje, već je povod za njihov razgovor bio Zakon o ozakonjenu objekata.

  Na pitanje zašto je potpisao taj zakon, a potom utvrdio da su neki njegovi delovi protivustavni, Nikolić kaže da je bio na putu te da mu je sadam dana malo da zakon pročita i utvrdi da li je u skladu sa Ustavom.

  „Kada predsednik ima dilemu koju ne može do kraja da reši, njegova dužnost je da potpiše zakon, jer on nije poslednja odbrana Ustava već Ustavni sud“, precizirao je Nikolić.

  Upitan da li će vikendice njegovih sinova biti srušene, Nikolićkaže da, „pošto se rasprava u Skupštini svela na njihove dve sojenice“, nije mogao da odbije da potpiše zakon, a da je njegova dilema vezana za druge ljude za koje ne zna da li mogu još nešto da steknu u životu ako im se ono što su stvorili sruši.

  „A kada bih znao da neću podstaći dalje rušenje, nagovorio bih sinove da svoje kuće sruše sami“, zaključio je predsednik Nikolić.

  Stav o Kosovu i Metohiji

  Očigledno je da postoje ljudi na nekim funkcijama u Vladi Srbije koji u glavi imaju interes velikih sila, a velike zapadne sile su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je predsednik.

  „Svako ko misli da politika nepriznavanja Kosova nije dobra, trebalo bi da izađe u javnost i to kaže. Sigurno mu ništa ne bi falilo, a mi bismo znali s kim imamo posla“, istakao je Nikolić.

  On je naveo da ne sumnja u predsednika vlade, niti ljude na najistaknutijim funkcijama, ali smatra da ima mnogo onih koji znaju da bi možda lakše vodili svoje resore, ako ne bi imali obavezu da poštuju srpske nacionalne interese i integritet i suverenitet zemlje i da bi to donelo beneficije s različitih strana.

  Upitan da li bi Srbija trebalo da pristane na otvaranje poglavlja 35 ako pregovaračka platforma EU bude implicirala nezavisnost Kosova, Nikolić kaže da „o tome moramo da pregovamo otvorenih očiju“ te da će o poziciji Srbije razgovarati svi, a odlučujući je stav Vlade.

  „Sigurno neću potpisati ništa što nije u skladu sa Ustavom, a protivustavno je da se odreknemo nadležnosti koje bi od teritorije KiM napravile državu“, zaključio je predsednik Nikolić.

  Foto TANJUG/S. Radovanović, arhiva

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com