Politika

Predsednik Nikolić: Šta je čoveku majka, to je Srbiji Rusija

 

Beograd, 3. decenbra 2015. - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolic (D) tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim u okviru 22. ministarske konferencije OEBS-a. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zahvalio je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu na pomoći i podršci Rusije, ocenivši da bismo bez pomoći Rusije u nekoliko navrata imali mnogo problema i poželeo mu da u Beogradu razgovara s onima s kojima trenutno ne razgovara u dovoljnoj meri.

„Želim vam uspeh na konferenciji u Beogradu i da razgovarate s onima s kojima trenutno ne razgovarate dovoljno, jer iz toga može da izađe samo nešto dobro“, poručio je Nikolić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije, koji učestvuje na zasedanju Saveta ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Nikolić je u ime, kako je rekao, naše male Srbije, zahvalio Ruskoj federaciji, a posebno predsedniku Vladimiru Putinu i na borbi protiv svetskog terorizma, izražavajući žaljenje zbog ruskih žrtava, ali i napominjući da je u toj borbi cilj veliki, a da je Srbija spremna da svakome ko se protivi tom zlu pruži svu moguću pomoć.

Istovremeno s političkim, dodao je, Srbija razvija i ekonomske odnose s Rusijom, razvijaće ih još intenzivnije, jer time, kako je naveo, „želimo da pokažemo da smo protiv uvođenja sankcija, a da našim prijateljima u EU pokažemo da odbijajući da uvedemo sanjkcije Rusiji ne znači da smo protiv EU“.

On je poručio da očekuje još veći obim saradnje s Rusijom, te da će Srbija sve što se dogovori ispuniti, ali da nikad neće priznati Kosovo.

„Ne treba da nas podržavate ako jednog dana to izneverimo, a isto tako nećemo uvoditi sankcije Rusiji, jer predugo smo mi trpeli sankcije da bismo ih nekome drugom uvodili“, rekao je Nikolić i poručio:

„Ovde je vaša uloga veoma velika, najveća, iako mnogi to neće da priznaju, utičite da ovo bude skup o evropskom miru i bezbednosti“. Nikolić je Lavrovu rekao i da su teška vremena i da Rusija ima jednu od odlučujućih uloga danas u obezbeđivanju i sprovođenju svetskog mira, međutim, kako je dodao, tu ulogu Rusije mnogi vide „kao suprotstavljanje nekom drugom“.

„Vrlo se dobro sećam kada je predsednik Putin pozivao na zajedničku borbu protiv  terorizma i pozivao da se ne pravi blokada Nato oko Ruske federacije, pošto treba ići još dalje u borbi protiv terorizma nego što su ruske granice… Ja sam i u pismu Putina zamolio da se pristupi razgovorima posebno između Rusije i Turske posebno, jer ste i vi uspostavili mnogo dobre odnose, a mi imamo prijateljstvo i sa jednima i drugima“, rekao je Nikolić.

Ocenio je da ruski avion oboren zbog greške nekoga u Turskoj, ali da je Rusija velika i da u svakom problemu može da nađe pravi izlaz.

Poručuje i da dosadašnje borbe protiv Islamske države nisu bile odlučne, već selektivne i nisu uvek bile uperene više protiv terorista, nego često protiv zvanično izabranih predstavnika u zemlji.

„Onaj koga narod izabere zaslužuje da državu vodi. Nikakvo nametanje narodu bez njegove slobodne volje ne može da bude sprovedeno“, poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine, ocenivši  da on često nije lak, „jer razgovaramo sa oholim i ljudima koji imaju podršku velikog dela zapadne civilizacije“, ali da ceni što Srbija u tome ima podršku Rusije.

„Mi ćemo nastaviti da razgovoramo, ništa sukobom nećemo postići“, zaključio je predsednik Srbije.

Lavrov: Srbija pokazala solidarnost sa Rusijom

Lavrov je zahvalio na iskrenoj solidarnosti koju je Srbija pokazala prema Rusiji u slučaju turskog obaranja ruskog aviona i zahvalio istovremeno na čvrstom stavu Srbije da se svi problemi mogu rešavati dijalogom i bez jednostranih nametanja.

Lavrova, koji učestvuje na 22 ministarskoj konferenciji OEBS u Beogradu je primio predsednik Srbije kojem je ruski ministar zahvalio na ličnom i na učešću jednice Vojske Srbije na Paradi pobede 9. maja u Moskvi.

Kako je rekao, i to je simbol zajedništva naših naroda i istovremeno ukazao na spremnost za jačanje i razvijanje saradnje u  svim oblastima.

„Iskreno vam zahvaljujemo na izraženoj solidarnosti sa Rusijom u vezi sa zločinačkim aktom kada je 24. novembra bio oboren avion koji je ispunjavao antiterorističku misiju“, naveo je Lavrov.

On se osvrnuo i na njegovu posetu Beogradu maja ove godine ali i na posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi krajem oktobra i nja susrete s premijerom Dmitrijem Medvedevim i predsednikom Vladimirom Putinom, ističući da je tom prilikom poptisano mnogo sporazuma koji će biti na korist obe zemlje.

Lavrov je ponovio i da je Putin tada uputio poziv Nikoliću da poseti Rusiju.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh