• Novosti online

  Predsednik Slovenije ručkom s komšijama obeležio početak drugog mandata

  Predsednik Slovenije Borut Pahor danas je na početku zvaničnog ručka koji je za predsednike susednih zemalja priredio u Brdu kod Kranja povodom početka svog drugog predsedničkog mandata, rekao da je današnji susret „odličan izgovor“ za otvorenu razmenu mišljenja o najvažnijim pitanjima za te zemlje.

  Na ručak su došli predsednici Italije i Hrvatske, Serdjo Matarela i Kolinda Grabar-Kitarović, „iz porodičnih razloga“ nije mogao da dodje predsednik Austrije Aleksander Van der Belen, a „zbog državnih obaveza“ nije došao predsednik Madjarske Janoš Ader.

  Pozdravljajući goste, Pahor je kazao da se spoljna politika gradi na dobrosusedskim odnosima i saradnji, te da je „potrebno tražiti rešenja za sve probleme, a kad se do njih dodje, držati se dogovora“, prenosi agencija Hina otvorenu aluziju domaćina na to što je Hrvatska odbila da sprovede rešenje arbitražnog suda za svoj granični spor sa Slovenijom.

  Hrvatska predsednica je istakla i važnost Slovenije i Hrvatske kao članica Evropske unije u regionu, u sklopu incijative Brdo-Brioni, gde „svojim primerom pomažu susedima u približavanju evroatlantskim integracijama“.

  Ona rekla da bi upravo započeto predsedavanja Bugarske EU moglo pozitivno uticati na pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji, prenose slovenački mediji.

  Italijanski predsednik Serdjo Matarela se složio da Slovenija i Hrvatska mogu da pomognu evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Matarela je govorio i o granicama medju državama.

  „Spaja nas Jadransko more, a u prošlosti smo mislili da nas more i granice dele, ali u stvarnosti oni nas spajaju i svest o tome je temelj Evropske unije i naše zajedničke evropske budućnosti“, rekao je Matarela.

  On je rekao da gotovo uvek ima problema koje treba rešiti i da „evropski duh“ može da pomogne u tome.

  Pred početak zvaničnog ručka, pola sata su u četiri oka razgovarali hrvatska predsednica i slovenački predsednik, i u zdravicama na ručku izneli želju da neka otvorena pitanja ne bace senku na dobrosusedske i prijateljske odnose, prenosi Hina.

  Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da su sastanci poput današnjeg, iako neformalni, važni i da je potrebno podsticati dijalog.

  Ona je rekla da se nijednog časa nije dvoumila da li će se odazvati pozivu Pahora, iako su je neki pitali da li će otići jer je atmosfera loša povodom otvorenog graničnog spora Hrvatske i Slovenije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com