• Južna Srbija

  Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u dvodnevnoj poseti jugu Srbije

  Vucic novostidana.rsPredsednik Srbije od danas je u dvodnevnoj poseti Nišu i Pirotu. Aleksandar Vučić će prisustvovati potpisivanju ugovora sa austrijskom kompanijom „Cumtobel“ za proizvdonju led rasvete, koja će postaviti kamen temeljac za izgradnju fabrike.

  U subotu se u Nišu otvara i pogon fabrike „Leoni“.

  Zahvaljujući stranim investitorima koji su proteklih godina došli u Niš, u tom gradu broj nezaposlenih se prvi put posle nekoliko godina spustio ispod 30.000.

  Statistika pokazuje da je u Nišu trenutno bez posla 28.500 ljudi, što je za 7,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

  Zamenica direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu Nataša Stanković kaže za RTS da su sve strane kompanije do sada uglavnom tražile radnike za proizvodnju, bez obzira na stručnu spremu.“Osim ‘Džonsona’, koji je imao specifične zahteve, tražio je radnike sa srednjom mašinskom ili elektrotehničkom školom“, dodala je Stanković.vucic

  Sada će posla biti za visokoobrazovni kadar, naročito za one koji su završili elektrotehnički ili mašinski fakultet, odnosno srednju školu u toj struci.

  „U najavi imamo da će ‘Cumtobel’ zapošljavati elektro-mašinske inžinjere. Visokoškolski kadar će sada dobiti šansu za posao“, ističe Nataša Stanković.

  Takođe, dodaje, sve kompanije koje su došle u taj kraj za rad u proizvodnji su insistirale da u većoj meri zapošljavaju žene, te se i broj nezaposlenih žena u odnosu na broj nezaposlenih muškaraca na evidenciji NSZ smanjio.

  U Nišu najduže na evidenciji čekaju oni koji su završili ekonomski i pravni fakultet, odnosno ekonomski tehničari i oni koji su završili matematičku gimnaziju.

  Najlakše se zapošljavaju profesori matematike i nemačkog jezika, kao i mašinci, elektrotehničari, ugostitelji…

  Predsednik Srbije, koji boravi u dvodnevnoj poseti Nišavskom okrugu, prisustvovaće postavljanju kamena temeljca za izgradnju fabrike „Cumtobela“, kao i sutrašnjem otvaranju novog pogona fabrike „Leoni“.

  Aleksandar Vučić će obići i radove na rekonstrukciji Doma zdravlja, kao i na izgradnji Kliničkog centra

  . Za večeras je planiran obilazak radova na istočnom kraku Karidora 10.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com