Gradovi

Predstavljen projekat unapređenja energetske efikasnosti

BEOGRAD – Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević predstavio je večeras u Starom dvoru projekat unapređenja energetske efikasnosti za sedam beogradskih javnih preduzeća „LEEN”, koji će se realizovati uz podršku Vlade Srbije i regionalnih predstavnika Nemačke.

Strateški partneri na realizaciji projekta su Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd, Energetski inovacioni centar „Teslianum” i nemačka kompanija „Leen Gmbh“, koja je obezbedila 51 odsto sredstava za njegovu primenu.

Milosavljević je, pozdravljajući visoku delegaciju iz Nemačke, istakao da je u Srbiji sinonim za tu zemlju profesionalizam, tačnost, preciznost, disciplina, kvalitetan rad, efikasno poslovanje i dobra organizacija, saopštila je Služba za informisanje Gradske uprave Grada Beograda.

„Ovaj projekat je dobra prilika da kroz saradnju i preuzimanje dobre prakse, kao i razmenu iskustava omogućimo dodatno unapređenje poslovanja sedam javnih preduzeća iz Beograda, a koja su izabrana da budu u ovom pilot projektu“, naveo je Milosavljević.

On je podsetio da efikasnost ide uylaynom putanjom u Srbiji, s obzirom da je nova gradska vlast za samo dve godine od javnih gubitaša uspela da napravi preduzeća koja ostvaruju dobit.

Tačnije od minisa od dve milijarde dinara sada javna gradska preduzeća ostvaruju prihod od dve milijarde dinara, naglasio je pomoćnik gradonačelnika.

„Na tome se nećemo zaustaviti, a ovaj projekat energetske efikasnosti je upravo primer kako možemo ići dalje. Uvođenje energetske efikasnosti čiji je nedostatak identifikovan u ovih sedam preduzeća, jeste u cilju daljeg unapređenja poslovanja, jer zatečena situacija u Srbiji i Beogradu pokazuje da su mnogi privredni objekti građeni po principima energetske neefikasnosti“, ukazao je Milosavljević.

On je dodao da je cilj da ta preduzeća imaju minimalne troškove, a maksimalne rezultate, a upravo uštede u oblasti energetike jesu na liniji smanjenja ukupnih troškova.

Takođe je izrazio nadu da će ovaj projekat pospešiti dalju privrednu saradnju na relaciji Srbije i Nemačke, s obzirom da je ova godina kod nas proglašena za godinu preduzetništva malih i srednjih preduzeća.

Direktor Baden Vitenberg kancelarije u Briselu i visoki funkcioner Ministrarstva spoljnih poslova isteoimenog nemačkog regiona Johanes Jung rekao je da su dosadšnja iskustva u saradnji sa Srbijom i radnicima koji dolaze odavde više nego pozitivna.

On je istakao da Vlada Baden Vitenberga sprovodi niz inovativnih projekata koji su povezani sa nemačkom vladom na saveznom niovou, kao i sa Evropskom unijom preko kancelarija u Briselu, navodi se u saopštenju.

„Ovo je dobar projekat koji predviđa dobra tehnološka rešenja u povećanju energetske efikasnosti za više od 30 objekata, a koji će građanima Beograda omogućiti kvalitetniju uslugu“, ukazao je Jung.

Direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije „Beograd” Snežana Radinović je, takođe, izrazila zadovoljstvo da se ovakav projekat u godini preduzetništva u Srbiji sporovodi sa zemljom koja je poznata po preduzetničkom duhu.

Ona je naglasila da današnji skup i svanično predstavlja početak realizacije ovog projekta, a koji će uključiti javna preduzeća: Beogradska arena, SCR „Tašmajdan“, „Sava centar“, Beogradski sajam, Pionirski grad, Beogradske elektrane i SROC „Vračar“.

Reč je, kako je navela, o preduzećima koja su izabrana od Grada kao veliki potrošači električne i druge energije.

Ona je podsetila da je projekat uvršten na listu prioritetnih nacionalnih projekata Srbije, što znači da je Evropska komisija, Vlada Srbije i Ministarstvo energetike prepoznalo njegovu realizaciju od visokog značaja.

Mere će, prema njenim rečima, biti definisane do septembra 2016. godine, kada će se krenuti u drugu fazu projekta, a koje će biti finansiran preko IPA i EBRD-a, kao i drugih međunarodnih izvora finansiranja u vrednosti od 11 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Osnovni ciljevi projekta „LEEN“ (learning energy efficiency networks) jesu značajna ušteda u potrošnji energenata, smanjenje operativnih troškova poslovanja preduzeća, usaglašavanje sa evropskim standradima u oblasti energetike i pozitivan uticaj na očuvanje životne sredine.

Foto Tanjug/Video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh