Novosti online

Преглед заједничких инсталација на терет „Стамбеног”

Због пожара који је јуче избио у згради у Улици Милутина Миланковића на Новом Београду у коме су страдали мајка и син, станари на 12 спратова били су без струје дуже од 17 сати. После оваквих инцидената електрична енергија се не пушта у објекат док се не прегледају све електроинсталације.

– На основу закона и у договору са Министарством унутрашњих послова, у случају пожара у згради, ми искључујемо струју. После гашења ватре и завршене полицијске истраге, станари зграде су у обавези да обезбеде стручњака који ће погледати све инсталације. Тек после добијеног атеста наши радници могу поново да прикључе струју – објашњавају у „Електродистрибуцији Београд”.

За преглед инсталација скупштине станара би требало прво да се обрате „Градском стамбеном” уколико су у њиховом систему одржавања или „Војним установама за одржавање и модернизацију стамбеног фонда” ако су у питању „војне” зграде.

– Преглед заједничких инсталација станаре не кошта. Ти трошкови се покривају из редовних месечних уплата за текуће одржавање стамбених објеката. Када заједничке инсталације изгоре или се натопе водом морају да се мењају што, такође, предвиђа текуће одржавање. Житељи вишеспратница имају обавезу да плате преглед инсталација и њихову замену у својим становима. Колико ће временски преглед инсталација трајати не може прецизно да се каже јер све зависи од квадратуре, броја спратова, колико су оне натопљене водом… – напомиње Никола Ковачевић, директор ЈП „Градско стамбено”.

У зависности од зграде до зграде, преглед инсталација обично траје дан, два, али то понекад може да се одужи. Прошле године житељи петоспратнице у Косовској улици, у којој је у потпуности изгорело поткровље, без струје су били пет дана.

Тај рок може да се продужи ако станари не могу да се договоре, кад зграда нема скупштину станара или уговор са стамбеним службама. У том случају они морају да позову лиценцирану фирму, а тада преглед заједничких инсталација плаћају власници станова. Они појединачно плаћају и преглед електроинсталација у својим становима и то по стану кошта око 4.000 динара. Према грубим проценама, у граду око 20 одсто зграда нема скупштине станара.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh