• BG

  Pregovori EU-Srbija: U utorak otvaranje poglavlja o intelektualnoj svojini i carinskoj uniji

  U pregovorima Evropske unije sa Srbijom o njenom prijemu u EU sutra će u Briselu biti otvorena još dva poglavlja: Poglavlje 7 o intelektualnoj svojini i Poglavlje 29 o carinskoj uniji, potvrdili su zvaničnici u Savetu ministara EU.

  Time će na medjuvladinoj konferenciji EU-Srbija biti otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena.

  Očekuje se da delegaciju EU na sastanku o otvaranju još dva poglavlja predvode visoki zvaničnik Malte koja u ovom polugodištu predsedava Unijom, i evropski komesar Johanes Han.

  Delegaciju Srbije trebalo bi da predvodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

  Joksimović je izjavila da je otvaranje poglavlja o intelektualnoj svojini važno za gradjane i privredu, za pravnu sigurnost, kao i za autore i njihova prava, za suzbijanje proizvodnje i rasturanja lažnih proizvoda, kao i za istraživanje i razvoj.

  To su, kako je istakla, sektori koji stvaraju dodatnu vrednost u stabilnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju.

  Poglavlje 29, o carinskoj uniji, obuhvata propise i mehanizme za automatsku primenu svih carinskih postupaka za uvoz i izvoz, tranzit, čime se pospešuju uslovi poslovanja.

  Sastanak delegacija EU i Srbije će biti sutra kasnije popodne po završetku zasedanja šefova diplomatija Unije, a saopštenje i konferencija za štampu se očekuju oko 20,30 časova.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com