Gradovi

Pregovori o formiranju španske vlade u ćorsokaku

MADRID – Španska Socijalistička partija (PSOE) danas je odbila zahtev stranke Podemos da vode pregovore o formiranju nove vlade.

Na zahtev kralja Felipea VI, lider PSOE Felipe Sančez vodi pregovore s drugim strankama.

Vođa Podemosa, stranke koja se protivi merama štednje, Pablo Iglesijas zatražio je, međutim, da se iz pregovora isključli stranka centra Siudadanos, prenose agencije.

„Naš pregovarački tim biće spreman odmah kada se Socijalisti budu zalagali za vladu progresa“, rekao je on, prenosi agencija Rojters.

Sančez je izjavio da će nastaviti da pregovara sa svim strankama, izuzev s Narodnom strankom i pozvao je Iglesijasa da ponovo razmotri svoj zahtev.

„Ima stvari koje će nas podeliti, ali je jedna stvar koja nas ujedinjuje – okončati vladu Mariana Rahoja i Narodne stranke“, kazao je on.

Sančez je ranije obećao da će formirati „naprednu i reformističku“ vladu.

Podemos, Siudadanos i manje regionalne stranke održavaju balans snaga u španskoj politici, kojom decenijama dominiraju Narodna stranka i PSOE.

Španija je u političkom ćorsokaku nakon opštih izbora u decembru prošle godine koji su završeni bez jasnog pobednika.

Novi razvoj događaja usledio je nakon ankete u četvrtak koja je pokazala da će se Podemos naći na drugom mestu na novim nacionalnim izborima, potiskujući Socijaliste.

Uprkos tome što je bio prvi na izborima sa 29 odsto osvojenih glasova, vršilac dužnosti premijera Mariano Rahoj iz konzervativne Narodne stranke nema podršku za formiranje vlade.

AP Photo/Francisco Seco

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh