Gradovi

Prekid neprijateljstava neodrživ bez okončanja ruskih napada

ISTANBUL – Ukoliko Rusija ne okonča napade na snage sirijske opozicije, neće se održati prekid neprijateljstava, koji su dogovorile svetske sile, a pristup humanitarnoj pomoći neće biti bezbedan, izjavio je turski ministar inostranih poslova Melvut Čavušoglu posle sastanka u Minhenu.

Čavušoglu je na svom Tviter nalogu napisao da sporazum između velikih sila o prekidu nerpijateljstava predstavlja „važan korak“ ka rešavanju krize.

Sukobljene strane treba da „iskoriste šansu“ koje pruža dogovor i okončaju vazdušne napade, napade na civile i omoguće pristup humanitarne pomoći, naveo je Čavušoglu.

Svetske sile dogovorile su jutros prekid neprijateljstava u Siriji, koji treba da stupi na snagu za nedelju dana, kao i dostavljanje hitne humanitarne pomoći u opkoljene sirijske gradove, ali ipak nisu uspele da postignu dogovor o potpunom prekidu vatre niti okončanju ruskih vazdušnih udara.

Nakon maratonskog sastanka u Minhenu, koji je imao za cilj obnovu pregovora o primirju prekinutih prošle nedelje, svetske sile, uključujući SAD, Rusiju i više od 10 drugih država, potvrdile su svoju posvećenost političkoj tranziciji nakon što se poboljša situacija na terenu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh