Svet

Prekid neprijateljstava u Siriji, ali ne i prekid vatre

Nakon maratonskog sastanka u Minhenu, koji je imao za cilj obnovu pregovora o primirju prekinutih prošle nedelje, svetske sile, uključujući SAD, Rusiju i više od deset drugih država, potvrdile su svoju posvećenost političkoj tranziciji nakon što se poboljša situacija na terenu, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri je na konferenciji za štampu izjavio da je sastanak u Minhenu rezultovao samo obećanjima na papiru.

„Ono što sledećih nekoliko dana treba da vidimo su konkretna dela na terenu“, istakao je Kerri, dodajući da „bez političke tranzicije nije moguće postići mir“.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da Rusija neće obustaviti vazdušne napade u Siriji i dodao da se prekid neprijateljstva ne odnosi na takozvanu Islamsku državu i ogranak Al Kaide – Al NusraFront.

Džihadisti IS drže pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka, podseća Rojters.

„Naše vazduhoplovne snage će nastaviti da deluju protiv tih organizacija“, potvrdio je Lavrov.

SAD i njihovi evropski saveznici ističu da je mali deo ruskih vazdušnih udara usmeren protiv IS i Al Nusre, već Rusija uglavnom gađa opozicione snage, koje pokušavaju da svrgnu sa vlasti predsednika Sirije Bašara Asada, a imaju podršku Zapada.

Lavrov je naveo da bi mirovni pregovori u Ženevi trebalo da budu pokrenuti što je pre moguće i da bi na njima trebalo da učestvuju sve sirijske opozicione grupe.

On je dodao i da će prekid sukoba predstavljati težak zadatak.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond je, međutim, rekao da bi prekid sukoba mogao da uspe samo ako Rusija obustavi vazdušne udare kojima podržava napredovanje sirijskih državnih snaga u borbi protiv opozicije.

Zapadne diplomate upozoravaju da Rusija do sada nije iskazala nikakvo interesovanje za to da Asad ode sa vlasti i da radi na vojnoj pobedi u Siriji.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je juče upozorio da bi, ukoliko svetske sile ne uspeju da postignu dogovor o okončanju petogodišnjeg konflikta u Siriji, koji je dosad izazvao smrt četvrt miliona ljudi, izbegličku krizu i jačanje IS, rat u toj zemlji mogao da traje beskonačno ili čak izazove svetski rat.

Najveća sirijska opoziciona grupa je pozdravila plan koji su danas dogovorile svetske sile o prekidu neprijateljstva u Siriji, ali je ipak upozorila da dogovor mora da počne da se primenjuje i da će se tek tada oni pridružiti političkim razgovorima sa predstavnicima sirijske Vlade u Ženevi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh