• Regioni

  PREKIPELO IM: Hrvatska pokreće spor protiv Slovenije zbog žilet-žice

  Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić poslala je pismo potpredsedniku Evropske komisije Fransu Timermansu upozorivši ga da je ograda od žilet-žice nepremostiva prepreka migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači u jednom od najočuvanijih delova Evrope.

  Pusić ističe da se slovenačkim aktivnostima na području Gorskog kotara i Istre očigledno krši Direktiva o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore i direktno protivreči ciljevima zaštite okoline u okviru ekološke mreže Natura 2000.

  Foto: ReutersFoto: Reuters

  Hrvatska veruje da će EK postupiti u skladu sa svojim obavezama „čuvara ugovora” i preduzeti hitne mere kojima bi se osiguralo delotvorno sprovođenje zaštite prirode u EU-u, stoji u pismu predsedniku EK. Podseća se da je poslednjih sedmica Slovenija nekoliko puta povredila hrvatsku teritoriju i bilateralni Sporazum o pograničnom prometu i saradnji.

  Na više mesta podigla je ogradu od žilet-žice na hrvatskoj teritoriji te postavila prepreke na zajednički utvrđenim malograničnim prelazima kojima se vekovima koristi lokalno stanovništvo. Izbegavajući incidente Hrvatska je Sloveniji uputila pet diplomatskih nota u pet sedmica.

  Foto: ReutersFoto: Reuters

  Uprkos tome što su neki od najviših slovenačkih zvaničnika tvrdili da će se na tim područjima primenjivati druge mere kontrole granice, to se nije obistinilo, navodi Pusić. I ministar zaštite okoline Mihael Zmajlović pisao je povereniku za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenuu Velli da Slovenija očito krši Direktivu o staništima i negativno utiče na celovitost područja Nature 2000.

  Zatražio je da se ispita zakonitost postavljanja žilet-žice koja sprečava slobodno kretanje divljih životinja i preseca im migracijske koridore. Najugroženije su upravo zaštićene vrste – vuk, ris i medved.

  Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

  Autor: Tanjug

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com