Gradovi

Preko 80 filmova u deset biskopskih sala na FAF-u

Festivala autorskog filma biće održan od 25. novembra do 3. decembra u Kulturnom centru Beograda, a biće prikazano prikazano preko 80 filmova.

BEOGRAD – Festivala autorskog filma biće održan od 25. novembra do 3. decembra u Kulturnom centru Beograda, a biće prikazano prikazano preko 80 filmova.

„Nismo želeli da festival bude kustosko viđenje autorske produkcije naših filmskih ukusa i interesovanja već objektivna slika svetskog autorskog filma“, rekao je danas predsednik Saveta festivala autorskog filma Srdan Golubović.

Festival otvara ostvarenje „Ja Danijel Blejk“ u režiji Kena Louča koji je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu.

Golubović je istakao da je FAF nudi bogat program za sve radoznale filmofile.

„U glavnom programu imamo 22 filma od čega 12 ostvarenja u takmičarskom segmentu. Ono što bih posebno istakao je počasna projekcija filma „Sweet move“ Dušana Makavejeva iz 1974. godine. Odlučili smo da prikažemo taj film iako nije reč ni okakvoj godišnjici jer smatramo da je radikalniji od većine filmova iz savremene svetske produkcije“, kazao je Golubović.

On je dodao da će publika u glavnom takmičarskom programu imati prilike da vidi dosta debitantskih filmova.

“ Godinama pokušavamo da festival našoj publici otkriva nova autorska imena. Nisu svi filmovi koje ćemo prikazati na FAF-u samo iz Kana, Venecije ili Berlina … prikazaćemo ostvarenja i sa manjih festivala. Sve u svemu publika će imati prilike da vide ostvarenja majstora kao što su Louč ili Munđu ali i vrlo reprezentativni presek autorskog filma danas“, naveo je Golubović.

Naš priznati reditelj je istakao da na celom festivalu samo dva filma neće biti srpske premijere.

„Neki od filmova doživeće i regionalne premijere. Posebno bi istakao segment festivala ‘Hrabri Balkan’ u kojem ćemo prikazati vrlo zanimljive kratke filmove. Imaćemo i premijeru srpskog filma ‘Vetar’ Tamare Drakulić. Premijerno ćemo prikazati i film ‘Svi severni gradovi’ čiju režiju je potpisao Dane Komljen“, kazao je Golubović.

On posebno ističe programe posvećene stvaralaštvu poznatog nemačkog reditelja Andreasa Dresena i omaž čuvenom Kšištofu Kješlovskom.

Kopredsednik saveta festivala Stefan Arsenijević je istakao da je FAF uvek bio prozor u tamnim vremenima kroz koji smo mogli da vidimo svet.

„Danas se ispunila naša želja da poslednjih nekoliko godina svet kroz širom otvorena vrata dolazi na FAF. Naš festival je postao mesto na koje dolaze ozbiljni profesionalci iz celog sveta i drago mi je što se na FAF-u dogovaraju produkcije ostvarenja koja će se snimati u budućnosti. To FAF čini posebnim festivalom“

On je istakao da je Edukativni program FAF-a postao deo velikog internacionalnog projekta koji se zove „Firs films First“ koji je pomognut od Gete instituta u Beogradu.

„Taj program je namenjen mladim rediteljima u regionu od Slovenije do Turske. Na naš konkurs se prijavilo 159 mladih reditelja koji pripremaju prve filmove. Izabrali smo samo 8 jer smo želeli da sa njima radimo što intezivnije i ličnije. Među njima je i naš reditelj Ognjen Isailović.. Program za ovu godinu završava se u martu 2017. godine.“ kazao je Arsenijević.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh