Gradovi

Prelević: Presuda Ivanoviću „uzburkaće strasti“ na Kosovu

BEOGRAD – Advokat Božo Prelević očekuje da se „uzburkaju strasti“ posle današnje osuđujuće presude lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i smatra da je centralno pitanje da li za takvu odluku suda u Kosovskoj Mitrovici postoje valjani dokazi.

Prelević je ukazao na činjenicu da je Ivanović, kao politički akter, osuđen uoči osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u Hagu.

„Sve će to na neki način verovatno tamo uzburkati strasti, ali centralno pitanje je da li stvarno ima dokaza za to, a to ne može da vam kaže niko ko ozbiljno ne analizira predmet“, rekao je Prelević Tanjugu.

On je dodao da Ivanovića poznaje lično i da je veoma iznenađen činjenicom da je Ivanović, kojeg zna kao pristojnog čoveka, mogao da učini ono za šta je osuđen.

„To što je neko veoma pristojan ne znači da li je, ili nije, uradio neko krivično delo. Međutim, ukoliko je sud u Kosovskoj Mitrovici, koji ima međunarodni sastav sudija, zaključio da je kriv, bez ikakvih dokaza, a dešava se i tako nešto, onda je to bruka za međunarodno pravosuđe na Kosovu“, rekao je Prelević.

Prema njegovim rečima, takvim postupcima međunarodna zajednica neće ni na koji način uvesti vladavinu prava na Kosovu.

„To će se veoma brzo videti, jer tek kada se dobije odluka, moći će da se uradi ozbiljnija analiza na osnovu čega je oglašen krivim“, rekao je Prelević.

Euleksovo sudsko veće, kojim je predsedavala rumunka Roksana Komša, izreklo je danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici Ivanoviću kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. u tom gradu.

Ostala četvorica optuženih Srba – bivši policijski pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić oslobođeni su optužbi.

Foto Tanjug/D. Staković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh