• Novosti online

  Premijer Bugarske: Evropeizacijom Balkana sprečiti balkanizaciju Evrope

  Najsiromašnija članica Evropske unije, Bugarska, danas je prvi put preuzela rotirajuće predsedavanje EU, odlučno da pomeri goreća pitanja, uključujući migracionu politiku, piše agencija AFP.

  „Bugarska preuzima evropsko predsedavanje u ključnom trenutku za Uniju (…) pod parolom ‘Jedinstvo je snaga’ „, napisao je danas konzervativni proevropski premijer Bojko Borisov na Fejsbuku.

  Koncert na kojem će svaku zemlju EU predstaviti po jedan autor klasične muzike zakazan je danas za 11. i 12. januar u Palati kulture u Sofiji gde će biti priredjen zvaničan skup proglašenja bugarskog predsedništva.

  „Uveren sam da ćemo uspešno raditi na našim prioritetima, na kontinuitetu“, rekao je Borisov.

  Po nedavnoj anketi Galupa, 62% Bugara ima poverenja u EU.

  Neto-korisnica evropskih fondova, Bugarska insistira na kohezionoj politici uprkos mogućem smanjenju budžeta EU od 2020. godine, zbog Bregzita.

  Pošto je na obodu Evropske unije i graniči se s Turskom, Bugarska je za poštovanje sporazuma EU-Ankara iz marta 2016. godine o imigraciji i poboljšanju odnosa.

  Sofija koja teži da se pridruži Šengenskoj zoni, radiće na deblokiranju zastale reforme i Sporazuma iz Dablina koji je teret imigranata ostavio na zemljama prvog dolaska, i naglasio zaštitu spoljnih granica EU.

  Bugarska koja je kao predsedavajuća, nasledila Estoniju, takođe će pokrenuti novu rundu pregovora evropskih lidera sa Ujedinjenim Kraljevstvom, posebno o periodu tranzicije posle Bregzita i o okviru budućih trgovinskih odnosa.

  Sofija će svoje poznavanje regiona koristiti da bi pomogla definisanju evropske strategije za pomoć zemljama bivše Jugoslavije, i Albaniji. Maja će se u Bugarskoj održati prvi Samit EU-Balkan posle 15 godina.

  „Evropeizacija Balkana je neophodna da bi se sprečila balkanizacija Evrope“, rekao je Borisov, puiše na kraju teksta agencije AFP.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com