• Gradovi

  Premijer Hrvatske i ministri na državnoj komemoraciji za žrtve jasenovačkog logora

  U Jasenovcu se danas održava državna komemoracija za žrtve tog zloglasnog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, a prisustvovaće joj premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković i brojni ministri.

  Kolona sećanja krenula je u 10.40 od Memorijalnog muzeja Jasenovac do spomenika Bogdana Bogdanovića „Cvet“ gde u 11 časova počinje komemoracija.

  U Jasenovcu će danas, prema najavama, biti predstavnici Roma, ali ne i jevrejskih, srpskih i antifašističkih organizacija koje treću godinu zaredom bojkotuju državnu komemoraciju.

  Oni smatraju da vlast treba da zauzme jasno i neopozivo mišljenje o ustaštvu, odnosno da ne sme da toleriše ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

  Ovo je poslednja od ukupno tri ovogodišnje komemoracije.

  U subotu su svoju komemoraciju održali predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskog narodnog veća, a prisustvovao joj je i vrh najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije, dok su prošlog vikenda svoju komemoraciju održali predstavnici jevrejske zajednice.

  Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posetila je u petak Spomen-područje Jasenovac, a mediji su o tome obavešteni naknadno saopštenjem iz njenog kabineta.

  „Poseta Spomen-području logora Jasenovac uvek priziva osećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su se ovde dogodili i pijeteta prema svim nevinim žrtvama. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime“, upisala je predsednica u knjigu utisaka.

  Ona je naglasila da Republika Hrvatska „bezrezervno osudjuje zločine počinjene u logoru“.

  Za razliku od svojih prethodnika na čelu Hrvatske Stjepana Mesića i Ive Josipovića, predsednica države ne učestvuje na državnim komemoracijama u Jasenovcu, na kojima se okuplja državni vrh i uobičajeno šalje oštre poruke na račun Nezavisne države Hrvatske i ustaških zločina.

  Takvu praksu uvela je po dolasku na mesto predsednice države 2015. kada je u Jasenovac otišla nenajavljeno i bez pratnje medija, što je izazvalo oštre kritike javnosti.

  Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg, jer je nakon polemika u javnost oko njegovog dolaska u Mlaku izjavio da o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić a ne hrvatski ministri, što je ocenjeno kao „neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske“.

  U mestu Mlaka, u opštini Jasenovac, u obnovljenom hramu Srpske pravoslavne crkve, Svetog proroka Ilije, danas se održava molitveno sećanje povodom 73. godišnjice proboja jasenovačkih logoraša, a liturgiju služi srpski patrijarh Irinej.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com