Gradovi

Premijer obišao novu halu nemačke kompanije u Smederevu

SMEDEREVO – Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas proizvodni pogon nemačkog proizvođača ribe „PTC – Germany“ u Smederevu, gde će prisustvovati ceremoniji primopredaje ključeva za novu halu te kompanije površine 4.000 kvadratnih metara.

Fabrika u Smederevu u fazi je pribavljanja potrebnih dozvola za proizvodnju i izvoz, a u aprilu ove godine bi trebalo da počne da radi u punom kapacitetu.

Ove godine biće zaposleno 100 radnika, 80 odsto žena, a oko 300 radnika kad dostigne proizvodni maksimum.

PTC Germany prerađuje ribu u Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini, a značajan deo proizvodnje obavljan je i u nekim zemljama Dalekog istoka.

Međutim, kako kažu u toj kompaniji, zbog sve češćih problema, poput pojave mikrozagađivača i bakterijskih zagađenja, doneta je odluka da kompanija pokrene novi projekat prerade ribe u centralnom delu Evrope.

Kriterijum odabira u kojoj zemlji će biti pokrenuta proizvodnja bio je da je reč o članici ili zemlji kandidatu za članstvo u EU, da poseduje dobru infrastrukturu, investicione podsticaje, sporazum o slobodnoj trgovini i dobro obrazovanu radnu snagu, zbog čega je izbor pao na Srbiju.

Kapacitet u preradi ribe je 30.000 tona godišnje, koji će biti dostignut za oko tri godine.

U početku će riba u smederevski pogon dolaziti iz inostranstva, ali, kako se navodi u kompaniji, biće istražen potencijal da seuzgaja i u Srbiji.

Nemačka kompanija, Vlada Srbije i Grad Smederevo, potpisali su početkom oktobra prošle godine Memorandum o razumevanju, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je predviđao da grad izgradi još 500 kvadratnih meatara hladnjače do 31. decembra 2015, a PTC da zaposli 100 radnika.

Smederevo je sredinom 2015. izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i 2,5 kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra, što je zakupio jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.

Prilikom potpisivanja memoranduma direktor PTC-a Bruno Kornart podsetio je da je to prva investicija te kompanije u Srbiji, da je u našoj zemlji „ne zbog brodske flote ili obale, već zbog poslovne tehnologije“ i da je želja kompanije da proizvodnju iz Kine i Vijetnama izmesti u našu zemlju.

Kornart je tada izjavio i da PTC namerava da u naredne dve godine zaposli oko 300 radnika u Smederevu, uz opasku da bi to mogao biti samo početak.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh