Politika

Premijer: U Tribunalu da nauče da poštuju Srbiju

aleksandar vučić, vucic,Foto: TANJUG / SRÐAN ILIC / tj

Članovi srpskle vlade danas su baražno dogovorili Haškog tribunalu u vezi neprimernog ponašanja sudija prema predstavniku Srbije.

„Čekamo odgovore i poštujemo pravila koja smo potpisali, ali nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava, pa ni sudijama Haškog tribunala“, rekao je Vučić novinarima u Sremskoj Mitrovici komentarišući ponašanje pretresnog veća Haškog tribunala prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS).

On je rekao da je prvo i najvažnije da Srbija dobije odgovor od predsednika Haškog suda zašto Zdravko Tolimir, osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, nije pušten na privremenu slobodu iako je Vlada Srbije pre više od četiri meseca uputila dopis i zahtevala njegovo puštanje na privremenu slobodu zato što je bio teško bolestan.

Ako smo mi to znali, oni su to morali da znaju neuporedivo bolje. Mi danas ne govorimo o tehničkim, birokratskim zahtevima, već o tome da čovek danas više nije među živima. Neko je za to odgovoran i moraju da nam pruže odgovore na ta pitanja“, rekao je Vučić.

Haški tribunal juče je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova SRS-a, Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića, optužene zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Sud je odbio da sasluša koordinatora pravnog tima Srbije u Hagu Sašu Obradovića i konstatovao da Srbija „ništa nije uradila da ih uhapsi“.

Vućič je kazao da te osobe nisu optužene za ratne zločine i da se tu radi o delima za koje je propisana kazna od šest meseci do tri godine.

„Moj odgovor je kao predsednika Vlade Srbije – Vi gospodine Ori i svi u Haškom tribunalu naučite da poštujete Srbiju, a onda ćemo u skladu sa zakonom i obavezama koje Srbija ima da nastavimo razgovore“, rekao je Vučić.

VULIN: NISMO MI KOLONIJA

Komentarišući ponašanje Haškog tribunala prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje radikala, ministar Aleksandar Vulin je istakao da je Srbija suverena, samostalna i slobodna zamlja sa kojom niko tako ne može da razgovara i sa kojom niko tako ne može da se ponaša.

Ono što smo gledali juče je bila velika sramota za Haški tribunal, za međunarodno pravo i takvim ponašanjem i pristupom prema suverenoj i slobodnoj zemlji se potvrđuje ono najgore što smo mislili o Haškom tribunalu“ ,rekao je Vulin novinarima u parlamentu.

Dodao je da je Haški tribunal imao zadatak da pomiri narode na prostoru bivše Jugoslavije i kazni zločince, a da se sada kada mu se mandat privodi kraju ne može reći da je nekog pomirio, da je doveo do pravde i da je kaznio zločince, posebno one koji su zločine počinili nad Srbima.

”Haški tribunal se još jednom osramotio i nadam se da je svet mogao da vidi šta je Haški tribunal napravio od sebe i šta je uradio od nečega što je trebalo da bude institucija UN. Srbija nije protektorat i zato će se Srbija služiti svojim zakonima i voditi računa o svojim interesima, kada bude razmišljala o onome što se juče desilo” , napomenuo je Vulin.

LJAJIĆ: ISPUNIĆEMO OBAVEZE, ALI…

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija potpuno posvećena ispunjavanju obaveza prema tom sudu, ali da očekuje minimum poštovanja sa druge strane.

„Dugo se bavim problemom Haškog tribunala i ovo je prvi put da se na ovakav način predstavnici tog suda ponašaju prema bilo kojoj strani u procesu. Bilo je perioda kada ta saradnja nije bila na najvišem nivou, imali smo različita gledišta po različitim pitanjima, ali ovakav odnos zaista nikad nije zabeležen“, rekao je Ljajić.

„Šešelj je bezuslovno pušten ili bolje rečeno najuren iz tog suda, Hag je hteo da se reši tog balasta, a onda su zahtevali da se Šešelj vrati“, podsetio je Ljajić.

Srbija, istakao je on, u postupku ništa nije učinila loše ni neprofesionalno, već je sve greške napravio Tribunal.

„Od toga da neko leži 12 godina bez presude, do puštanja pa zahteva da se Šešelj vrati. Mi smo bili bukvalno posmatrači, niti nas je ko pitao, niti nas je ko konsultovao, a onda se od Srbije traži da svoje obaveze izvršava u vrlo nezgodnom trenutku“, rekao je Ljajić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh