Novosti online

Премијер упутио писмо Трибуналу у Хагу

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је упутио Хашом трибуналу писмо поводом непримереног односа према нашој земљи. „Писмо је, није нота и поверљиво је”, рекао је Вучић новинарима након састанка са америчким сенатором Бобом Коркером, истичући да детаљи нису за јавност.

Раније данас министар правде Никола Селаковић изјавио је Танјугу да је премијер писмо упутио председнику Механизма Међународног кривичног трибунала у Хагу Теодору Мерону:

„Председник Владе Србије је, као сто је раније изјавио, данас послао протестну ноту, у којој је изразио протест због последњих дешавања везаних за поступке Хашког трибунала, али и за смрт окривљеног, односно осуђеног нашег грађанина Здравка Толимира”, рекао је Селаковић.

Он је такође истакао да се детаљи тих писама неће износити у јавност, иако је кључне делове тога председник Владе Србије већ изнео приликом јучерашњег обраћања.

Премијер је јуче рекао да та међународна институција мора да поштује Србију.

Такође, како су пренеле Новости, подвлачи и двоструке аршине које Хаг примењује.

Србији се, како указује премијер, не допушта да неке случајеве води пред националним судовима, за шта су друге државе добиле сагласност.

Вучић у писму подсећа и на све дописе Србије којима је давала гаранције за пуштање оптуженика на привремену слободу због лечења, а на које се Трибунал оглушио.

Хашки трибунал није одговорио на допис Владе Србије, односно премијера, из октобра 2015. да се бивши генерал Војске РС Здравко Толимир пусти ради лечења на привремену слободу, а пре неки дан, на рочишту поводом захтева Трибунала за хапшење три члана СРС, председавајући већа, судија Алфонс Ори није дозволио представнику Србије да говори. (Танјуг)

Вучић: Србија ће бити успешна кад мала и средња предузећа буду стварала 50 одсто БДП

Српски премијер Александар Вучич оценио је данас да ће Србија бити успешна земља и имати сигурну будућност кад мала и средња предузећа буду стварала 50 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Он је у Привредној комори Србије на додели признања најуспешњим носиоцима сертификата „Excellent SME” истакао да је обезбеђивање услова за успешан рад предузећа најважнија тема у Србији.

Премијер је казао да је 2016. година година предузетништва у којој ће из буџета бити издвојено више новца за оне који су на почетку свог бизниса и да ће бити субвенционисани кредити за обртна средства малих и средњих предузећа.

Подсетио је да у Србији има око 770.000 малих и средњих предузећа, која стварају 30 одсто БДП-а, и да би волео да у будућности тај сектор буде још већи, како развој земље не би зависио од великих компанија.

Сертификат „Excellent SME” потврђује да је компанија одговоран и поуздан партнер који на време испуњава своје обавезе.

Тај сертификат је добило 617 малих и средњих предузећа у Србији која су остварила укупан годишњи промет већи од 800 милиона евра, располажу капиталом од 140 милиона евра, остварују скоро 60 милиона евра профита и запошљавају 13.000 радника.

Председник ПКС Марко Чадеж је казао да су предузећа која су добила сертификат „Excellent SME” „прва лига малог и средњег предузетништва”. (Бета)

Вучић о нестабилности у Приштини, и региону

Премијер Александар Вучић захвалио је данас америчком сенатору Бону Коркеру на залагању за очување стабилности на Балкану, која је најважнија за економски оправак и бољи живот грађана, и изразио забринутост за ситуацију у Приштини, која, поред осталог, кочи примену бриселских споразума.

Вучић је, после састанка са председавајућим Спољнополитичког комитета Сената САД-а Бобом Коркером, рекао да се 17. фебруара очекују велике демонстрације у Приштини, можда и највеће икада организоване, али да се нада да ће бити очувана пуна стабилност и да ће сви постигнути договори у Бриселу бити испуњени, те поручио да је Београд спреман да испуни све своје обавезе.

Премијер је, упитан да ли је са америчким сенатором разговарао о нестабилној ситуацији у Приштини и бриселском дијалогу, рекао да никад не користи прилику да говори лоше о онима са којима има разговор и дијалог, јер то Србији не доноси поене.

„Не радујем се проблемима које има Приштина, јер то је, између осталог, један од разлога зашто немамо ЗСО и зашто Срби на КиМ нису задовољни”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да нико на Балкану не може да остане у сукобима, јер је много проблема тек пред нама.

„Неће ове године бити лако да се прође кроз годишњицу оснивања НДХ и јасеновачког логора, неће бити лако да се очува стабилност у БиХ ни на другим местима, али ми морамо да је очувамо јер је услов нашег економског напретка”, рекао је Вучић.

Он је рекао да зато србија неретко прећути различите провокације и „бодље”, јер је то боље за Србију и регион.

„Не говорим лоше о нашим пријатељима, комшијама, земљацима, неземљацима, зато што кад то радите онда не можете у будућности кредибилно да разговарате са њима и постигнете стабилност коју желите”, рекао је Вучић.

Он је додао да је зато захвалан америчком сентару јер је подржао стабилност Србије и региона, која је за економски опоравак наше земље и бољи живот најважнија.

Вучић је, наводећи да ће грађани Србије из године у години живети боље ако се настави овакав тренд раста, приметио да све то може бити угрожено „само једном глупошћу”, односно изазивањем неставилности или немира на Балкану.

„Ми зато нећемо да дајемо никакав повод било коме и увек ћемо радити на томе да сачувамо мир и стабилност”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh