• Ekonomija

  Premijer: Žilavo se borimo za FAP, Železaru…

  železara smederevoFoto: Tanjug, Sava Radovanović

  Vlada od strateškog partnera za FAP u Priboju traži garancije za državni novac , a dogovora neće biti ako te garancije ne dobije, već će se tražiti novi partner, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić.

  Vučić je za RTS rekao da radnici FAP znaju da vlada radi za njih i da je teško naći nekoga od njih koji će reći nešto protiv aktuelne vlade, dodajući da je lično imao više od 60 sastanaka za FAP.

  Premijer je rekao da je vlada našla strateškog partnera, ali da traži i garancije za 30 miliona državnih para.

  „Tražimo i čekamo te garancije, ako ih dobijemo imamo poslovnog partnera, ako ih ne dobijemo, tražićemo drugog“, rekao je Vučić i dodao da bi javnost, bez garancija, rekla da je vlada bacila državne pare.

  Vučić je rekao da je u međuvremenu u Priboj došla pogranična policija u kojoj će stotinu radnika dobiti posao, da će u nemačkoj i španskoj firmi koje će takođe otići u Priboj zaposliti 300 ljudi.

  Radnicima FAP-a su, podsetio je, isplaćivane plate koje, istina, kasne devet meseci.

  Vučić je podsetio da vlada nije nasledila „mercedes“ nego zatvorenu i zarđalu fabriku sa ogromnim dugovima koju pokušava da izvuče i za koju se bori svakog dana.

  Vučić je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da će za dva dana biti raspisan javni tender za Železaru i da očekuje i podršku Evropske unije u rešenju problema te fabrike.

  Žilavo se borimo i za FAP, i za Železaru i za RT Bor, istakao je Vučić.

  Na pitanje o situaciji u Fijatu i slanju radnika na neplaćeno odsustvo, premijer je rekao da se nada da Fijat ne sprema nikakvu strategiju za odlazak sa našeg tržišta.

  „Srbija sve svoje obaveze ispinjava, još samo da završimo put do Batočine, a i to će uskoro biti gotovo. A takva situacija je u Fijatu već godinu i po. Radnici dobijaju 65 odsto plate i to je zbog broja automobila. Zato je rasim Ljajić u Kazahstanu jer se trudimo da omogućimo izlaz na njihovo tržište“, pojasnio je premijer.

  Vučic je istakao da je Er Srbija naša firma koja je ubedljivo najuspešnija u regionu i koja će leteti za Ameriku.

  Naveo je da neki hoće da sruše sve ono što je najbolje. „Pa i Aerodrom i Er Srbiju, koju danas svi u svetu hvale“, primetio je premijer.

  On je podsetio je da je JAT dugovao 700 miliona evra i da je država najveći deo tog duga otpisala.

  „JAT je bio propala firma“, podsetio je premijer.

  Vučić je izavio da je nezadovoljan kako teče restrukturiranje Elektroprivrede Srbije (EPS) i da je do zastoja u tom postupku došlo zbog toga što su radnici toj javnog preduzeća tražili da oni koji će biti tehnološki višak dobiju otpremnine od 1.500 evra po godini staža.

  „Posle su zaposleni u EPS-u zahteve spustili na 900 evra po godini staža, dok zaposleni u drugim preduzećima primaju otpremnine od 300 evra po godini straža“, rekao je Vučić.

  On je dodao da ima primedbe i na sprovođenje plana restrukturiranja Železnica Srbije, kao i da je vlada usvojila finansijsko-poslovni plan Srbijagasa.

  Komentarišući kašnjenje u reformi javnog sektora i otpuštanju viška zaposlenih u državnim službama, premijer je kazao da će program koji je dogovoren s Međunarodnim monetarnim fondom biti sproveden, iako nije lako donositi odluke o otpuštanju ljudi.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com