Gradovi

Premijera filma „Otadžbina“ Olega Novkovića na Festu

BEOGRAD – Novi film reditelja Olega Novkovića, „Otadžbina“, po scenariju Milene Marković, koji je imao svetsku premijeru u zvaničnom takmičarskom programu jednog od najvećih evropskih filmskih festivala u Varšavi, biće premijerno prikazan srpskoj publici u okviru 44. Festa.

Premijera će biti održana u okviru nacionalne selekcije Festa 3. marta u Sava Centru.

„Otadžbina“ („Patria“) je drugi deo trilogije Novkovića i scenaristkinje Milene Marković, započete filmom „Beli Beli Svet“.

Film se bavi životima izbeglih i neprihvaćenih, ali i posledicama nemilosrdnog rata 90-tih godina na ovim prostorima.

Prema rečima reditelja, „film ispituje mogućnost iskupljenja i ponovnog života posle apokalipse i zločina“.

Filmom „Otadžbina“ se i srpska kinematografija priključuje trenutno gorućoj temi o prognanima i izgnanima, koja će ove godine obeležiti ne samo Fest već i 66. Berlinski filmski festival.

„Danas vidimo kolone izbeglica koje lutaju našim kontinentom u potrazi za novom otadžbinom. Na žalost, često ono što se dešava u svetu, prvo se dešavalo ovde, na ovim prostorima. Gde je otadžbina i da li ideja otadžbine nestaje u novom nadnacionalnom globalnom svetu migracija, ili se, naprotov, pretvara u novi mit o otadžbini, pripadanju, povratku i strahu od „pridošlica“ – pitanje koje će odrediti sudbinu današnje Evrope, pa i sveta“, kaže Novković.

Film „Otadžbina“ snimljen je uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Republike Srbije, nemačkog filmskog fonda MDM i švedske nacionalne televizije SVT/Sveriges Television.

U velikom ansamblu glumaca predvođenih Nadom Šargin i Vukom Kostićem, u glavnim ulogama pojavljuju se Anita Mančić, Milica Mihajlović, Nebojša Glogovac, Marta Bjelica, Bojan Žirović, Marko Janketić, Radoslav Rale Milenković, Nikola Surbanović, Anđelika Simić.

Nakon premijere na Festu, film „Otadžbina“ ulazi u domaće bioskope.

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh