Gradovi

Premijerno prikazan dokumentarac „Najvažniji poziv u životu“

U Kulturnom centru Beograda danas je premijerno prikazan dokumentarni film „Najvažniji poziv u životu“, koji je praktično nastavak istoimene humanitarne kampanije čiji je cilj da se podigne svest o značaju donorstva organa i poveća broj transplantacija.

BEOGRAD – U Kulturnom centru Beograda danas je premijerno prikazan dokumentarni film „Najvažniji poziv u životu“, koji je praktično nastavak istoimene humanitarne kampanije čiji je cilj da se podigne svest o značaju donorstva organa i poveća broj transplantacija.

U filmu su prikazane lične priče pacijenata koji čekaju na transplantaciju.

Reditelj filma Mateja Rackov rekao je za Tanjug da je film nastavak kampanije „Najvažniji poziv u životu“ koju je pokrenula Hemofarm fondacija i da je ideja bila da se od izjava sagovornika, odnosno pacijenata napravi dokumentarac.

Osim pacijenata, intervjuisali smo i lekare koji su učestvovali u transplantacijama, dodao je.

„U pitanju je humanitarna kampanija i ono što pre svega očekujemo je da film pogleda što više ljudi budući da je cilj podizanje svesti kog građana o potrebi donorstva organa i prihvatanje toga kao normalne stvari“, rekao je reditelj dokumentarnog filma.

Autorka filma Danica Vučenić ukazala je da je želja bila da se vide i čuju priče onih koji čekaju na organe.

„Osmoro njih prihvatilo je da učestvuje u kampanji i bude na bilbordima.

„Tada sam došla na ideju da snimim njihove ispovesti i njihove priče o tome o čemu razmišljaju, šta sanjaju, da li su pesimisti ili optimisti i sa čime se suočavaju dok čekaju organe..“, objasnila je ona.

Vučenić je rekla da su oni jako dobro prihvatili taj razgovor i da učestvuju u filmu.

„Bili su jako otvoreni i spremni da ispričaju stvari koje ni sebi možda do tada nisu ispričali. Ono što je dobro je da većina njih ima optimištican pogled na život, što je za sve nas zdrave jedna velika lekcija“, ističe Vučenić.

Sanja Bojić iz Beograda, koja je je od svoje 17. godine bubrežni boelsnik već ima iza sebe dve transplantacije, a od 2001. godine je ponovo na dijalizi.

Ona je prihvatila da učestvuje u snimanju filma ističući da joj znači što je deo kampanje „Hemofarm fondacije“ jer je osnovni cilj da se nekome produži život.

„Potrebna je stalna informisanost građana. Nama pacijentima je vreme od krucijalnog znčaja jer što duže čekamo, imamo manje sanse za transplantaciju. Bubrežna insuficijencija ostavlja posledice i na druge organe, psihu, ne možete nigde da putujete, a nakon transplantacije osećate se kao da možete da vodite normalan život“, ispričala je sagovornica.

Kako kaže, problem je što u Srbiji nema dovoljno donora i što se manje rade kadaverične transplantacije zbog toga.

„Trebalo bi da se radi na edukaciji građana kako bi svi postali svesni koliko je donorstvo zapravo važno“, poručila je Bojić.

Preview

MATEJA RACKOV

Slide

NAJVAZNIJI POZIV

Slide

MATEJA RACKOV

Slide

NAJVAZNIJI POZIV

Slide

MATEJA RACKOV

MATEJA RACKOV

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh