Gradovi

Premijeru Ficu sutra mandat za sastavljanje vlade

BRATISLAVA – Slovački predsednik Andrej Kiska izjavio je danas da će zatražiti od premijera Roberta Fica da sastavi vladu, nakon izbora održanih u subotu, na kojima je Ficova stranka Smer dobila najviše glasova ali je izgubila parlamentarnu većinu.

Ficu predstoji težak zadatak da dobije dovoljnu podšku među osam stranaka koje su ušle u parlament, a od kojih neke odbijaju da sarađuju sa Ficom ili jedna sa drugom, preneo je Rojters.

„Odlučio sam da ću već sutra zatražiti od predsednika stranke Smer, koji je dobio najviše glasova na izborima, da formira vladu i većinsku koaliciju koja bi podržala takvu vladu“, rekao je Kiska.

Na izborima u subotu Smer je osvojio 28,7 odsto glasova, što je znatno više od ostalih, ali manje od oko 35 odsto glasova koliko su ankete javnog mnjenja predviđale da će osvojiti, pokazali su rezultati izbora.

Fico je rekao da će biti potrebno vreme za izgradnju nove kolacije u veoma podeljenom parlamentu i da će to biti teško s obrzirom na, kako je istakao, „veoma komplikovane“ rezultate izbora.

AP Photo/Petr David Josek

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh