Gradovi

Preminula bivša prva dama SAD Nensi Regan

VAŠINGTON – Bivša prva dama SAD Nensi Regan danas je preminula u 94. godini života u svojoj kući u Bel Eru, saopštila je Fondacija Regan, preneo je Rojters.

Portparolka Regan fondacije je navela da je Nensi umrla jutros, a kao uzrok smrti navedena je srčana bolest. Ona će biti sahranjena pored svog muža, a svi koji budu želeli, imaće priliku da odaju poštu bivšoj prvoj dami pre sahrane.

Ona je bila udata za glumca, guvernera Kalifornije, a kasnije predsednika Ronalda Regana. Regan je, takođe, preminuo u 94. godini, 2004. godine.

Portparolka Fondacije je pozvala da se umesto cveća, u skladu sa željama bivše prve američke dame, uplate sredstva fondaciji Regan ili predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana.

Nensi Dejvis Regan je rođena 6. jula 1921. kao En Frensis Robins u Njujorku. Studirala je pozorišnu umetnost i nastupala kao glumica pod imenom Nensi Dejvis. Snimila je 11 filmova, samo jedan sa Ronaldom, a glumila je do 1962. godine.

Supruga Ronalda je upoznala dok je on bio predsednik Udruženja filmskih glumaca.

Ronald i Nensi su se venčali 1952. godine, a Ronaldov kum bio je poznati glumac Vilijam Holden. Imali su dvoje dece, ćerku Pati i sina Rona. Nensi je bila i maćeha Ronaldovoj deci iz njegovog prvog braka sa glumicom Džejn Vajman – Morin i Majklu.

Nensi je bila aktivna kad je Ronald bio guverner, a postala je još eksponiranija kad je on došao na položaj predsednika.

Regan je bio 40. američki predsednik od 1981. do 1989. godine.

Nensi je, između ostalog, osnovala udruženje „Samo reci ne“ za borbu protiv droge, a inicirala je i skup prvih dama iz čitavog sveta posvećen ovom problemu.

Pokušaj atentata na Ronalda 1981. godine bio je, prema rečima Nensi, najgori dan u njenom životu. Kada je došla u bolnicu da ga poseti, Ron joj je rekao: „Draga, zaboravio sam da se sagnem“, ponavljajući čuvenu izjavu poznatog bokserskog šampiona Džeka Dempsija.

Nakon osam godina provedenih u Beloj kući, Reganovi su se povukli i živeli između kuće na Bel Eru i ranča u Santa Barbari.

Preview

Reagan

Slide

Nancy Reagan

Reagan

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh