Gradovi

Preminuo Džordž Martin, „peti Bitls“

LOS ANĐELES – Džordž Martin, čuveni muzički producent koji je učinio grupu „Beatles“ najznačajnijom svetskom muzičkom silom, preminuo je u 90. godini, saopštio je Ringo Star na Tviteru.

„Hvala ti za svu ljubav i ljubaznost, Džordž“, napisao je nekadašnji bubnjar grupe „Beatles“.

Portparol kuće „Universal Music Group“ potvrdio je da je Martin preminuo, bez iznošenja detalja.

Martin je smatran „petim Bitlsom“ i bio je producent, saradnik i mentor Džonu Lenonu, Polu Makartniju, Džordžu Harisonu i Ringo Staru, podseća Rojters.

Tokom šest decenija duge karijere u muzičkoj industriji, producirao je gotovo sve ploče „Beatles“-a i sarađivao i sa drugim muzičarima.

Sa bendom „Beatles“ počeo je da sarađuje 1962. uvidevši da mladi muzičari obećavaju.

Tokom narednih godina učestvovao je u nastanku hitova poput „Yesterday“ i „Love Me Do“, a u svojoj autobiografiji „All You Need Is Ears“ iz 1979. pisao je o tome kako je otkrio „Bitlse“ i o njihovom radu.

Martin je proglašen vitezom 1996. godine, a 2006. je, radeći sa svojim sinom Gilom Martinom, pomogao u kreiranju šoua „Love“ trupe „Cirque du Soleil“, koji je inspirisan liverpulskim bendom.

Martin je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešniji producent svih vremena sa više od 50 broj jedan albuma tokom pet decenija u SAD i Velikoj Britaniji.

AP Photo/Jae C. Hong, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh