• Novosti online

  Преминуо хумориста Дејан Патаковић

  Дугогодишњи новинар и хумориста Дејан Патаковић преминуо је 27. априла у Београду, јавља Радио-телевизија Србије.

  Дејан Патаковић је рођен 23. маја 1941. године у Београду. Дипломирао је историју уметности на Филозофском факултету, а прву карикатуру објавио је у „Јежу” са непуних 17 година.

  Готово цео радни век провео је у „Политици”, од чега 25 година као уредник у „Политици Експрес”, а деценију и по као главни уредник магазина „Хупер”. Сатиричну рубрику „Кактус”, у „Експресу”, писао је 23 године.

  Поред тога, познати хумориста активно је сарађивао и у другим медијима. За емисију „Време спорта и разоноде” Радио Београда, написао је и химну. У његовој радној биографији је и 300 епизода емисије „Јовановићи”, „Поподне једног пауна”, и многих других.

  Године 1967. почео је сарадњу са Милованом Илићем, који је тада покренуо праву радио револуцију својом емисијом „Минимакс”. Две године је писао текстове за Бату Живојиновића, у Јутарњем програму Телевизије Београд. На Радио Београду 202 две године је водио забавно-музичку емисију „Круг двестадвојком”.

  Патаковић је писао сценарија и за телевизије Сарајево и Загреб, а у Телевизији Београд је са Јованом Ристићем сарађивао на шоу-програму „Седам плус седам”, који је освојио „Сребрну ружу“ на фестивалу у Порторожу и учествовао на фестивалу „Златна ружа Монтреа”.

  Објавио је и три диска са дечјим песмама за које је музику компоновао Борис Бизетић.

  Дејан Патаковић је у „Политици” био проглашен и за афористичара године и додељена му је награда „Јован Хаџи Костић”. Добио је признање „Слободан Костић” за хумор и сатиру, као и награду Културно просветне заједнице, „Златни беочуг”, за трајни допринос култури.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com