Novosti online

Преминуо тенор Звонимир Крнетић

Крнетић је рођен у Београду 6. октобра 1930. године. После завршене средње музичке школе „Мокрањац”, дипломирао је на одсеку соло певање на Музичкој академији у Београду 1960. године у класи проф. Јелке Стаматовић. Након тога добија стипендију Секретаријата за културу и проводи годину дана на конзерваторијуму „Бенедето Марчело” у Венецији у класи проф. Паола Бононија.

Још у току студија, 1958. године, примљен је за члана Опере Народног позоришта у Београду. Добитник је многих значајних признања – Орден са златним венцем, Награда Удружења музичких уметника Србије 1980. за улогу – Андреа Шенијеа (једна од најтежих рола тенорског фаха), Награда Народног позоришта у Београду за успешно остварене улоге у операма Ернани и Тоска…

Снимио је више плоча са оперским аријама, соло и наполитанским песмама.

На матичној сцени остварио је незаборавне улоге у операма „Травијата” (Алфред Жермон), „Севиљски берберин” (Гроф Алмавива), „Мадам Батерфлај” (Ф. Б. Пинкертон), „Хофманове приче” (Хофман), „Боеми” (Родолфо), „Коштана” (Стојан), „Фауст” (Фауст) „Аида” (Радамес), „Вертер” (Вертер), „Кармен” (Дон Хозе), „Тоска” (Каварадоси), „Аида” (Радамес), „Кавалерија рустикана” (Туриду), „Риголето” (Војвода од Мантове)…, којима је стекао признања критике, али и велику наклоност публике.

Самостално је гостовао на свим значајнијим оперским сценама у: Ници, Паризу, Атини, Солуну, Прагу, Грацу, Луксембургу, Техерану, Братислави, Букурешту, Софији, Одеси, Кијеву, Вилнусу, Алма Ати, Москви, Торину…

После двадесетогодишњег искуства на оперској сцени и концертном подијуму, Крнетић је, иако је тада био релативно млад, почео да се бави и педагогијом где је, такође, остварио веома значајне резултате.

Време и место сахране биће накнадно саопштени.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh