Svet

Prenos zika virusa seksualnim putem sve rasprostranjeniji

Posle sastanka odbora za hitne situacije, SZO je takođe navela da ima sve više podataka o porastu uznemirujućih urođenih mana izazvanih virusom zika.

Ovaj virus se uglavnom prenosi ujedom komaraca. Generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan rekla je da izveštaji i istrage u više zemalja ukazuju da je prenos tog virusa seksualnim putem rasprostranjeniji nego što se ranije pretpostavljalo.

Ona je rekla da je devet zemalja do sada prijavilo veći broj slučajeva Gijen-Bareovog sindroma, retke bolesti koja može da izazove privremenu paralizu i smrt, ne samo među ženama u reproduktivnim godinama, nego i među decom, tinejdžerima i starijim ljudima. „Sve ovo je uznemirujuće“, rekla je ona.

Iako nema konačnih dokaza da zika izaziva urođene mane i neurološke probleme, Čan je rekla da zvaničnici ne treba da sačekaju konačne naučne potvrde pre nego što daju neke preporuke.

Ona je rekla da su trudnice u zemljama pogođenim ovim virusom ili koje putuju u te zemlje opravdano jako zabrinute.

SZO preporučuje trudnicama da izbegavaju da putuju u zemlje gde je u toku epidemija zike i da ako njihovi partneri putuju u zemlje pogođene ovim virusom ; primenjuju mere bezbednog seksualnog odnosa.

SZO je prošlog meseca proglasilo globalnu hitnu situaciju zbog zika virusa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh