Gradovi

Prese: Nemačko oružje u rukama Islamske države

BEČ, 3. maja (Tanjug) – Kurdske snage pronašle su, nakon jednog oružanog sukoba sa Islamskom državom, kamere na šlemovima džihadista, na kojima se vidi da ova grupacija ima i nemačko naoružanje, prenosi bečki dnevnik „Prese“.

Snimak, koji je trebalo da prikaže herojstvo Islamske države, a koji je pušten u javnost, dokumentuje diletantsko ponašanje njenih boraca, kao i panično reagovanje u jednom oklopnom vozilu.

Pripadnici kurdske milicije „Pešmerga“ pronašli su kameru kod jednog ubijenog džihadiste, čije se ime navodi kao Abu Radvan.

Video snimak u trajanju od šest minuta pokazuje borce Islamske države u jednom oklopnom vozilu, kako pucaju na jedan protivnički položaj.

Upadljivo je da oni nose iračke vojne uniforme, verovatno zaplenjene tokom ranijih borbi, a jednom od njih najedanput ispala je puška i ispaljen je metak u unutrašnjosti vozila. Ostali borci upozoravaju saborca da puca više, kako ne bi pobio posadu.

Takođe se na snimku vidi kako jedan pripadnik IS koristi minobacač, na način kako to ne treba činiti, jer ga ispaljuje iz unutrašnjosti vozila, pa se oklopno vozilo napunilo dimom.

Pored ovog katastrofalnog korišćenja oružja, jedan detalj na snimku je veoma zanimljiv, a tiče se Nemačke, prenosi bečki dnevnik „Prese“.

Borci Islamske države, kao što se videlo u više navrata, sa sobom nose oružje nemačke proizvodnje, najverovatnije automatsku pušku MG3.

Ovo oružje ne poseduju ni iračka, ni sirijska vojska, ali je Nemačka pre dve godine najmanje 40 takvih pušaka, u okviru većeg paketa pomoći u naoružanju, isporučila kurdskoj „Pešmerga“.

Sada kruže teorije da su te puške plen iz jednog sukoba, ili su čak kupljene od Kurda.

I turska vojska koristi MG3, podseća list, pa se i ta zemlja našla pod sumnjom da je bila blagonaklona prema Islamskog državi, barem u nekom ranijem periodu.

Što se snimka tiče, jedan oficir „Pešmerga“ Jasir Abdula je objasnio agenciji Rojters da se sukob, koji je snimljen, dogodio u decembru blizu Mosula, iako se na snimku govori o martu.

AP Photo/ Militant Website File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh