• Politika

  Preskači ranjene, juri teroriste!

  Londonska policija u akciji.Foto: screenshot/youtubeLondonska policija u akciji.

  Antiterorističke jedinice u Velikoj Britaniji obučavaju se da brzo savladaju naoružane teroriste na mestu napada umesto da zastanu i pomognu ranjenim građanima i kolegama. Promena je usmerena ka smanjenju broja žrtava.

  Čelnica londonske policije Patriša Galan rekla je novinarima da je glavni zadatak naoružanih policajaca neutralisanje napadača.

  „Tražimo od njih da rade drugačije nego ranije. Oni ne smeju da ustuknu nego da savladaju pretnju“, rekla je Galan, pomoćnica šefa londonske policije za specijalne operacije.

  Britanska policija je preispitala svoju taktiku odgovora na terorističke napade posle napada u Parizu, 13. novembra, u kojem je ubijeno 130 ljudi.

  „U napadu može biti žrtava i u suočavanju sa terorističkom pretnjom policajci će, u slučaju da ima ranjenih, morati da ih zanemare i nastave akciju ili sačekaju dok ne bude bezbedno da dođe neko drugi i pruži povređenima pomoć“, kaže Galanova.

  Patriša Galan je navela da su policajci obučeni da idu napred.

  „To znači ići na cevi koje pucaju na njih ili u susret mogućim eksplozijama ili sličnim napadima. Verujemo da će to sačuvati mnoge živote“, rekla je Galanova.

  Iako je naoružano samo 2.000 londonskih policajaca od ukupno 32.000, Patriša Galan veruje da je to dovoljno za suzbijanje napada poput onog u Parizu.

  „Da li smatramo da imamo dovoljno kapaciteta da se obračunamo sa pretnjom takve vrste? Da, smatramo. U Londonu imamo spreman odgovor na bilo kakav teroristički akt“, upitala je i odgovorila na svoje pitanje policajka.

  Oko 130 antiterorističkih policijskih specijalaca obučeno je sa vojnim specijalcima da odgovore na napad poput onog u Mumbaju 2008. godine.

  Posle napada u Parizu, britanski premijer Dejvid Kameron uveravao je naciju da će angažovati 10.000 vojnika u slučaju velikog terorističkog napada.

  Šef londonske policije Bernard Hogan-Houv zatražio je broj policajaca na ulicama bude hitno povećan za trećinu i izrazio nadu da će u budućnosti taj broj biti dupliran.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com