Gradovi

Pretpremijera filma „Srbi na Krfu“

Pretpremijera filma „Srbi na Krfu“

BEOGRAD – Ministarstva odbrane i rada, zajedno sa Radiotelevizijom Srbije organizovali su večeras u Domu Garde pretpremijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Srbi na Krfu – sto godina od Albanske golgote“, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijanla pitanja Aleksandar Vulin istakao je da to nije priča o deliću kratke istorije, već o jednom narodu, koji se pred nedaćama nije menjao.

Ministar je rekao da priča o Srbima na Krfu, njihovoj hrabrosti, vernosti, držanju zakletve pre tačno 100 godina nije samo priča o tome, „već o jednom narodu, koji piše i čita na svom jeziku već više od 1.000 godina, o narodu, koji, gde god da se nađe, ostavi iza sebe sećanje i trajanje vredno pomena, vredno ponavljanja“.

„Zagledajte se u oči onih koji će danas proći filmskom trakom, recite da li prepoznajete u njima ratnike pre njih, da li ćete videti imena onih koji su ginuli u Kosovskom boju, u Maričkoj bici, da li ćete prepoznati Karađorđeve i Miloševe ustanike, zagledajte se dobro u njih, sigurno ćete videti Milanovu vojsku iz 1876. i 1878. godine“, rekao je Vulin.

Kako je naglasio, u „nestvarnoj ozbiljnosti dece koja su ih pratila, u njihovim očima će se prepoznati slutnja Jasenovca, Jadovna i Golubnjače“.

„Nemojte da mislite da je ovo zaleđeni deo srpske istorije, na jednom ostrvu, ovo je priča o jednom narodu, koji se pred nedaćama nije menjao, koji je vodio ratove koje nije ni trazio ni želeo, koje nije mogao da izbegne, narodu koji je sa sobom gde god bio, u ratu i miru, uvek nosio svoje ime, setno okretao glavu tamo gde su njegove male, kraj druma sazidane, niske na četiri vode, kućice okrečene u belo“, rekao je ministar.

Naglasio je da srpski narod nikada većem od sebe nije dopustio da odlučuje umesto njega, niti je manjem narodu dopustio da se plaši njegove veličine, te da su Srbi narod koji je mogao da razume sve, osim da bude neslobodan.

„Nemojte da mislite da je ovo samo priča o Krfu, o jednoj sjajnoj i herojskoj generaciji, jer takvih generacija bilo je uvek kada god je bilo potrebe za tim“, rekao je Vulin i istakao da nije do sada u istoriji srpskog naroda bilo baš nijedne generacije koja se nije odazvala pozivu majke zemlje, „nije bilo i neće je biti, jer zato Srbi postoje“.

Vulin kaže da tajna srpske vojske nije, niti je bila u oružju, čak ni u „sjajnoj i od drugih priznatoj obuci“, već tajna je u tome što je srpska vojska bila, jeste i ostala narod, iz naroda je izlazila, narodu se vraćala, zbog koga je postojala.

„Kada se povlačila vojska, sa njom se kao nepregledna rezerva povlačio i čitav jedan narod koji može da prihvati sve, osim da služi tuđu armiju i da bude uz tuđeg gospodara. Tako je srpski narod još jednom porodio srpsku vojsku i svako ko zna Srbe, zna da oni iznad svega cene slobodu, od koje neće nikada odustati ni po koju cenu i da se ništa ne stvara brže, nego srpska vojska“, rekao je ministar.

Navodi da je srpskom vojniku potreban komandant koga voli i poštuje i vrednost koju brani- on zna da se zove sloboda i „već si dobio najmoćniju armiju na svetu, koja postoji dok postoji ono što brani – sloboda“.

Urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić rekao je da je RTS u prethodnom periodu uradio veliki broj emisija iz oblasti Prvog svetskog rata i naglasio da su se tom temom bavili kreativno, analitički i veoma posvećeno.

„Ovaj film je po nečemu poseban, bavi se tragičnim danima, kada je užas, očaj i večno herojstvo obeležilo tragičnu epopeju srpskog naroda“, rekao je Bradić.

Ministarstva odbrane i rada, zajedno sa Radiotelevizijom Srbije organizovali su pretpremijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Srbi na Krfu – sto godina od Albanske golgote“, autora Slađane Zarić, u Domu garde na Topčideru, dok će premijera biti na Krfu 18. aprila.

Film prati kretanje srpske vojske prilikom povlačenja 1915/16 godine preko Albanije do grčkog ostrva Krf, njen oporavak i pripreme za oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Filmska priča, potkrepljena je dokumentima i arhivskim fotografijama savezničkih armija koje do sada nisu viđene, a činjenicama i emocijom dočarava jedno junačko vreme stradanja i vaskrsa srpske vojske.

Filmu, koji kroz hronologiju događaja beleži jedno od najvećih stradanja srpske vojske i naroda – Albansku golgotu, prisustvovali su i ministar odbrane Zoran Đorđević, izaslanik predsednika Republike, predstavnici Narodne skupštine, Srpske pravoslavne crkve…

Preview

NEBOJSA BRADIC

Slide

PUBLIKA

Slide

PRETPREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA

Slide

NEBOJSA BRADIC, ALEKSANDAR VULIN, ZORAN DJORDJEVIC, JOVICA DRAGANIC

Slide

MUZICKI PROGRAM

Slide

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE

Slide

ALEKSANDAR VULIN

Slide

PRETPREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA

Slide

NEBOJSA BRADIC, ALEKSANDAR VULIN, ZORAN DJORDJEVIC, JOVICA DRAGANIC

Slide

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE

NEBOJSA BRADIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh