Gradovi

Prgomet: Politička scena Hrvatske, teatar apsurda

ZAGREB – Odluka hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da smeni šefa tajne službe Dragana Lozančića bila je danas tema i u većini saborskih klubova, a zastupnik i bivši član nezavisne liste Most Drago Prgomet je aktuelnu situaciju nazvao „političkim teatrom apsurda“, koji, kako je upozorio, može završiti i političkim haosom.

Iako je premijer Tihomir Orešković ranije jutros rekao da će odluku o Lozančiću doneti polako, te da ne smatra da ga je predsednica „stavila pred svršen čin“ svojom odlukom od prošle sedmice, Prgomet je, kako prenose hrvatski mediji, rekao i da je „u ovojj igri prestola“ Orešković „najveći gubitnik“.

“ Slučaj SOA nastala je onog trenutka kada je predsednica potpisala odluku a da se očigledno nije konsutovala sa premijerom. Time je dodatno narušen autoritet čoveka koji je najjača politička pozicija, najjača politička osoba, autoritet koji je dobro načet ovim mukotrpnim sporovozečim formiranjem hrvatske vlade“, rekao je Prgomet.

Neinformisanost javnosti i zastupnika o tom slučaju je nedopustiva, kaže Prgomet istakavši je istina bitna, te da ovakvi postupci nanose štetu obaveštajnim službama.

U ovom trenutku, dodao je, nad agencijama nema parlamentarnog, civilnog stručnog nadzora.

„Ostalo je samo uzdati se u profesionalizam ljudi koji to rade, a kako ćemo verovati u profesionalizam ako se ne veruje prvom čoveku i njegovom profesionalizmu? Prvom čoveku ove agencije?“, rekao je Prgomet.

Prgomet je postavio i nekoliko pitanja: „Na osnovu koje istrage je zaključeno da je Lozančić prekršio zakon? Na osnovu čega je potpredsednik vlade Božo Petrov zaključio da nema razloga za Lozančićevu smenu? Zašto nije premijer Orešković potpisao smenu ako nije bilo kršenja zakona? I ako je prekršen zakon zašto čitav proces nije upućen na Tužilaštvo Zanimaju nas odgovori kako bi videli kome više nije mesto u obvaeštajnom sistemu, a kome u politici“, kazao je Prgomet.

Odluku o smei lozančića donela je krajem prošle sedmice predsednica Grabar Kitarović, ali je za to potreban i supotpis premijera. Tihomir Orešković još nije doneo odluku.

Orešković se javnosti tim povodom oglasio tek jutros rekavši da još nije doneo odluku, da je neće donositi naglo pre nego je, kako je rekao, dobro ne razmotri.

Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva, ilustracija)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh