• BG

  Примаков: НАТО да надокнади штету

  Члан Одбора за међународне послове Државне думе Јевгениј Примаков је, говорећи на скупу поводом 20 година од бомбардовања Југославије, казао да би НАТО требало да исплати накнаду за штету насталу војним операцијама.

  Примаков је рекао и да НАТО мора да одговара за многе поступке, између осталог, и за бомбрадовање Југославије 1999. године.

  „Ту су Либија и други агресивни напади које је НАТО покренуо. Уверен сам да је законито питање репарације и компензације. НАТО и чланице које су учествовале морају да исплате репарације за војне операције. Људи су остали без домова, без посла, уништени су мостови, нафтна складишта…”, рекао је Примаков у Београду.

  Он је поновио оцену да је број жртава у време НАТО бомбрадовања био већи него број жртава у косовском конфликту.

  „Много је бомби било бачено на Југославију. Око два килограма гвожђа на сваког становника Југославије. „Хуманитарна акција” се претворила у хуманитарну катастрофу”, казао је Примаков, јавља Танјуг.

  Примаков се осврнуо и на актуелну ситуацију у вези са таксом коју је Приштина увела на производе из централне Србије, наводећи да је то довело до хуманитарне катастрофе, будући да болнице у српским енклавама немају лекове, анестетике, да грађани немају храну…

  Оценио је да је то одраз политике коју Приштина води у односу на српску мањину.

  То је, како каже, покушај да се српска мањина очисти или да се примора на лојалност властима у Приштини.

  Наводећи да је он члан једне хуманитарне организације која помаже грађанима на КиМ од како су уведене таксе, упитао је где су сада оне хуманитарне организације „које су иначе забринуте” – попут Међународног црвеног крста.

  „Где су они? Плаше се да би то могло да се тумачи као подршка Србији”, рекао је Примаков.

  Признаје да су односи Русије и НАТО ужасни и подсећа да НАТО стално говори да неко треба да се заштити од Русије, а Русија, како каже, ни најскривенијим мислима нема идеју да неког нападне или да предузима било какве акције.

  Русија, додаје, за разлику од САД нема базе у Европи.

  „Видимо 5.000 америчких војника у Пољској, а говоре да Русија треба да се ограничи да не врши никаква војна дејства, или војне вежбе”, каже Пирмаков.

  Лекција, двадесет година после бомбрадовања, је да треба да постоји дијалог и да се мора учинити све да се ризици за глобалну безбедност смање, казао је Примаков и поручио да је најбитнија вредност без озбира на све разлике запада и истока очување мира, те да се о томе мора говорити.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com