Gradovi

Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru za bolje poslovanje

BEOGRAD – Zakon o inspekcijskom nadzoru (ZoIN), čija puna primena počinje od sutra, postavlja drugačiji odnos države i privrede, inspektora i privrednika, i usredređen je na preventivno delovanje, saopšteno je danas iz kabinet potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Kako je navedeno u saopštenju, od inspekcija se sada očekuje da pružaju više stručne i savetodavne podrške, kao i da izriču preventivne mere kako do nezakonitosti i štete ne bi došlo.

Pri pronalaženju nepravilnosti u velikom broju slučajeva se očekuje da subjekat ima rok da je otkloni, a ne da odmah bude kažnjen.

U saopštenju se ističe da je dosadašnji odnos inspekcijskih službi prema privrednicima bio uglavnom represivnog karaktera, budući da su inspekcije uglavnom delovale reaktivno, nakon uočene nezakonitosti ili štetnog događaja ili očekujući da ih pronađu.

Kako se navodi, sada je njihov cilj da ih spreče.

Zahvaljujući punoj primeni ZoIN može se očekivati da svaki redovan (planiran) nadzor podrazumeva obaveznu upotrebu kontrolnih lista, koja će dati uvid u stvarno stanje rizika i zakonitosti poslovanja, kao i osnov za planiranje budućih nadzora.

Privrednici će moći sami sebe da prekontrolišu i pravovremeno otklone nedostatke pomoću kontrolne liste koja se objavljuje na internet stranici inspekcija, a ako inspekcija ne sačini kontrolne liste iz svoje oblasti nadzora ili ih ne primenjuje u redovnom nadzoru i ne objavi ih, rukovodiocu inspekcije preti novčana kazna od 120.000 do 150.000 dinara.

Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave krenuće u nadzor s početkom pune primene Zakona kako bi se utvrdilo stanje da li su sve inspekcije objavile svoje kontrolne liste.

Kako se navodi, to je jasan korak ka uređenijem i poštenijem postupanju inspektora, kao i razvijanju saradnje i većeg poverenja između privrednika i inspekcijskih službi.

Zahvaljujući punoj primeni tog zakona može se očekivati da sve inspekcije obavljaju nadzore po prethodno usvojenom planu, koji se zasniva na utvrđenom stanju u oblasti nadzora i na sistematično pripremljenoj proceni rizika, a inspektori počinju nadzor sa nalogom.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je predložilo Vladi zakon i reč je o propisu koji prvi put na celovit način uvodi red u rad inspektora, u velikoj meri doprinosi smanjenju sive ekonomije, štiti privrednike koji posluju legalno, a još strože kontroliše one koji ugrožavaju bezbednost i zdravlje građana.

Foto Tanjug, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh