Gradovi

Prioritet nove vlade Sporazum o slobodnoj trgovini sa RF

BEOGRAD – Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović smatra da jedan od prioriteta nove vlade, bez obzira na eventualne pritiske iz Brisela, mora biti da održi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, koji je ključ za unapeđenje ekonomske saradnje.

Popović je u autorskom tekstu za Njuzvik podsetio da je taj sporazum srpskim kompanijama omogućio da od 2000. godine praktično 99 odsto proizvoda izvoze bez carina.

I zbog tog sporazuma, a ne zbog domaćeg tržišta, došle su u Srbiju mnoge multinacionalne kompanije, kaže Popović koji strahuje da bi bez tog sporazuma te kompanije otišle iz Srbije.

„Pa, šta mislite, da li i nemački Tenis razmišlja o preradi tri miliona tovljenika zbog kupaca iz Srbije ili Rusije? I kome svoje proizvode iz srpskih fabrika prodaju Golden Lejdi, Gorenje, Tarket, Štada, Aktavis, Mišlen,Grundfos…?Zato jedan od prioriteta i nove vlade mora biti da održi taj sporazum, bez obzira na sve eventualne pritiske iz Brisela“, reka je Popović.

Nova vlada, takođe, smatra Popović, ovdašnjim firmama treba da pruži institucionalnu, finansijsku, logističku i svaku drugu podršku, da se poveća naš udeo u ukupnom uvozu Rusije sa samo 0,35 odsto.

„Značajno unapređenje saradnje sa Rusijom je moguće i na nama je da tu šansu iskoristimo. U suprotnom to mesto će zauzeti neko drugi. Možda baš oni koji svo vreme od nas u pola glasa traže da uvedemo sankcije Rusiji!“, upozorava Popović.

Uostalom, dodao je, nemački biznismeni izrazito su kritični prema sankcijama koje je EU nametnula Rusiji i nadaju se da će se u ovoj godini „vetar promeniti smer“.

Njihova delegacija nedavno se, kaže, na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu, sastala sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

„Šta mislite šta su hteli? Verovatno isto što i francuski premijer Manuel Vals, koji je sredinom februara pokušao da nagovori Medvedeva da ukine zabranu za uvoz francuskih prehrambenih proizvoda. A šta mi hoćemo? Da unapredimo saradnju sa prijateljskom zemljom. I kome to smeta? Možda onima koji su videli da je u decembru pad izvoza u Rusiju bio samo dva odsto, pet puta manji nego u sve druge zemlje“, naveo je Popović.

Za njega je, ističe, to dokaz da još nije kasno i da se ta saradnja može značajno unaprediti i to u obostranu korist – i Rusije i Srbije.

Foto Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh