Gradovi

Pripadnici IS srušili najstariji hrišćanski manastir u Iraku

IRBIL – Najstariji hrišćannski manastir Svetog Ilije u Iraku pretvoren je u ruševinu, čime je postao još jedna žrtva pripadnika ekstremističke organizacije Islamska država (IS) koji unistavaju svetsku kulturnu baštinu, prenose danas agencije.

Gotovo 1.400 godina manastir Svetog Ilije, koji je podignut u 6. veku i nalazi se nedaleko od Mosula, odolevao je prirodnim nepogodama i predstavljao sveto mesto u kome su se monasi i ljudi molili vekovima, preneo je AP.

Na ulazu u manastir nalaze se uklesana grčka slova hi i ro (X i P), koja predstavljaju prva dva slova Hristovog imena.

Pre nego što je srušen, manastir se prostirao na 27.000 kvadratnih metara i iako mu je nedostajao krov u velikoj meri, imao je 26 prostorija, uključujući i svetilište i kapelu.

Na osnovu analize fotografija koje je uradila satelitska kompanija Didžital Glob, analitičar snimaka Stiven Vud iz Olsors Analiza CEO, rekao je da su kameni zidovi sada i „bukvalno u prahu“ i da smatra da je do uništenja došlo između avgusta i septembra 2014. godine.

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Najstariji hrišćannski manastir Svetog Ilije u Iraku pretvoren je u ruševinu, čime je postao još jedna žrtva pripadnika ekstremističke organizacije Islamska država (IS) koji unistavaju svetsku kulturnu baštinu, prenose danas agencije. AP foto – Col. Juanita Chang/U.S. Army via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh