• BG

  Припадници Министарства унутрашњих послова Републике  Србије, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним тужилаштвима ухапсили 28 особа

  Припадници Министарства унутрашњих послова Републике  Србије, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним тужилаштвима, у више одвојених акција у циљу спречавања финансијског криминала и корупције, ухапсили су 28 особа, док су против осам особа поднете кривичне пријаве.

  Акције су спроведене на територији Београда, Ниша, Пожеге, Крагујевца, Краљева, Суботице, Лесковца и Врања, а осумњиченима се на терет ставља да су од 2014. године извршили различита кривична дела, међу којима су пореска утаја, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, фалсификовање службене исправе, фалсификовање новца, проневера у обављању привредне делатности, превара, неосновано добијање и коришћење кредита и друга кривична дела.

  Сумња се да су извршењем ових кривичних дела оштетили буџет Републике Србије и друга правна и физичка лица за скоро два милиона евра

  Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су А. П. (43), бивше одговорно лице „АД Југотерм“ Мерошина и агенције „SAA Consalting“, С. Т. (33), бивше одговорно лице „АД Југотерм“ Мерошина, затим С. Р. (54) и Д. М. (53), раднике АД „Југотерм“ АД Мерошина, као и И. Ђ. (45), бивше одговорно лице у АД „Југотерм“ АД Мерошина, док су против шездесетдвогодишњег мушкарца, одговорног лица предузећа „Di-cappo-dies“ DOO и „Ti-rex“ DOO, који се већ налази на издржавању затворске казне, поднели кривичну пријаву у редовном поступку, због постојања основа сумње да су извршили  кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и злоупотреба положаја одговорног лица помагањем.

  Они се терете да су од 1. априла 2014. до 31. децембра 2017. године, на основу фиктивне документације средствима АД „Југотерм“ Мерошина прибавили робу и новац, а затим их пребацивали на привредно друштво „SAA Consalting“ Београд.

  На тај начин су  АД „Југотерму“ причинили материјалну штету, а привредном друштву „SAA Consalting“ Београд, прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од 61.529.212  динара.

  Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

  *           *           *

  Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су Д. М. (48), одговорно лице привредног друштва „МДС ИНЖЕЊЕРИНГ“ д.о.о. Ниш, В. П. (60), радника Дирекције за изградњу Града Ниша, као и Н. М. (68), одговорног извођача радова хидроградње, због сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

  Кривичне пријаве у редовном поступку поднете су против двадесетосмогодишњег мушкарца, одговорног лица привредног друштва „Шоки плус“ д.о.о. Белотинац, и двадесетједногодишњег мушкарца, одговорног лица предузетничке радње за извођење земљаних радова и транспорт „Дача транс“ Јелашница, СО Ниш.

  Осумњичени се терете да су крајем 2017. и почетком 2018. године приликом реализације Уговора о изградњи водоводне и канализационе мреже у Нишу користили јефтиније материјале лошијег квалитета од оних који су предвиђени уговором, а од Града Ниша наплаћивали радове по уговореним ценама. У циљу прикривања извршења кривичног дела они су, како се сумња, фалсификовали грађевинску документацију у коју су уносили неистините податке, односно да су уграђени материјали предвиђени уговором.

  На овај начин осумњичени су оштетили буџет Града Ниша за 1.484.184 динара.

  Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, након чега су, уз кривичну пријaву, приведени надлежном тужилаштву.

  *        *        *

  Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу су по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду ухапсили М. М. (1976) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело превара.

  Осумњичена се терети да је од 1. априла 2018. до 31. децембра 2018 године, приликом добијања новчане позајмице од ПД „ЧЕК КЕШ ТИМ“ д.о.о. Београд – филијала у Нишу, довела у заблуду запослене представљајући се да је запослена у Институту Нишка Бања.

  Осумњичена је запосленима приказала фалсификована решења о административним зaбранама која су гласила на њено име и имена измишљених особа, а које никад нису радиле у Институту Нишка Бања, и тако их навела да јој на основу те документације исплате 8.380.631 динара позајмице у готовини са рачуна фирме.

  М. М. је на тај начин оштетила ПД „ЧЕК КЕШ ТИМ“ за наведени износ.

  Осумњиченој је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну  пријаву, приведена надлежном тужилаштву.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com