• Gradovi

  Priština nazvala magistralu imenom Bajdenovog sina Boa

  BEOGRAD – Potpredsednik SAD Džozef Bajden 17. avgusta boraviće u Prištini, a u pokušaju da se dodvori Bajdenu, koji važi za jednog od najvećih podržavalaca nezavisnosti, vlada u Prištini je nazvala magistralni put Uroševac-Gnjilane imenom njegovog pokojnog sina Boa Bajdena, prenela je danas „Politika“ navode kosovska KTV.

  Kako piše beogradski dnevnik, najava Hašima Tačija da će pokrenuti tužbu protiv Srbije za „Miloševićev genocid“ tumaci se kao pokušaj skretanja pažnje s pocetka rada Specijalnog suda za ratne zlocine OVK i politicki manevar pred dolazak potpredsednika SAD 17. avgusta.

  Strah od pocetka rada Specijalnog suda za ratne zlocine takozvane Oslobodilacke vojske Kosova i nesprovodenje Briselskog sporazuma glavni su razlozi zašto je Tači ponovo najavio da ce Priština pred međunarodnim sudom pokrenuti tužbu protiv Srbije za „Miloševićev genocid“.

  Njegovu nameru niko u Beogradu ne uzima za ozbiljno, a albanski mediji u Prištini smatraju da je rec o političkom manevru kosovskog predsednika napravljenom namerno pred posetu Bajdena Prištini.

  Kosovski portali isticu da je ponovo pokretanje inicijative koja nema nikakvo pravno utemeljenje pre svega pokušaj Tačija da bar nezvanicno od americke administracije dobije potvrdu da se on nece naci na optuženickoj klupi u Hagu, zbog sumnje o trgovini organima zarobljenih Srba tokom NATO intervencije, navodi list.

  Da bi albanska strana pokušala da se dodvori Džozefu Bajdenu, koji na Kosovu važi za jednog od najvećih podržavalaca nezavisnosti, vlada Kosova je nazvala magistralni put Uroševac-Gnjilane imenom njegovog pokojnog sina Boa Bajdena, prenela je kosovska KTV.

  Uprkos tome, kako navode kosovski mediji, zvanicna Priština može da očekuje samo da Bajden potvrdi bezrezervnu podršku predsednika SAD Baraka Obame nezavisnom Kosovu, ali da u dijalogu s Tačijem neće biti reci o Specijalnom sudu.

  Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da Tači periodicno najavljuje tužbu za genocid protiv Srbije i da je to sada pokrenuto iz dva razloga: protivljenje formiranju Zajednice srpskih opština i strah od pocetka rada Specijalnog suda u Hagu, prenela je „Politika“.

  Foto Tanjug/ S. Radovanović, ilustracije

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com