• Analize I Kolumne

  Приватизација или торнадо: нови власници “развалили” радио Ваљево, однета и уништена имовина Града; покрадени, радијатори, штекери, исечене инсталације …

  Из здања на Десанкином венцу, где су били Радио Ваљево и недељник „Напред“, осим опреме и инвентара, изнето је и уништено и оно што је у власништву Града.

  У целој згради исечене су инсталације за грејање, поскидани радијатори и почупане електроинсталације. Из Градске управе најављују да ће поднети тужбу. Кажу да је причињена значајна материјална штета, а колика утврдиће истрага.

  Недељник „Напред“ се из просторија у приземљу иселио крајем јануара, док је Радио Ваљево зграду напустило средином фебруара. Изваљена табла са натписом Радио Ваљево, која је била постављена на улазу у зграду, као да наговештава немар са којим је бивши станар напустио здање на Десанкином венцу.

  Студио Радио Ваљева (фото: Ђорђе Ђоковић)
  Студио Радио Ваљева (фото: Ђорђе Ђоковић)

  Начелник Одељења за имовинске послове и општу управу Дарко Костић каже да су власници Радио Ваљева представницима Града вратили кључеве од зграде на Десанкином венцу и то је једино констатовано у записнику.

  „Они су зграду напустили у отказном року, добровољно су нам предали кључеве и тиме су нам просторије враћене у државину. Након тога формирана је Комисија са задатком да утврди чињенично стање, тачније да констатује да ли су просторије остављене у стању у каквом су биле 2007. године када су уговором дате на коришћење Радио Ваљеву“, објашњава Костић.

  Додаје да је Комисија утврдила да у свим просторијама које је користило Радио Ваљево недостају радијатори и да су исечене инсталације за грејање, у неким просторијама су почупане електроинсталације и уништени штекери, а из неких су однети и лустери.

  „Надлежни органи Града ће преко јавног правобраниоца предузети све правне радње како би Град заштитио своју имовину и надокнадио штету“, каже Дарко Костић и наглашава да ће истрага утврдити ко је уништио и однео имовину из зграде која је у власништву Града.

  У Градској управи нису знали за вандализам и крађу

  Када су Kolubarske​.rs, сазнавши да су исечене инсталације за грејање и поскидани радијатори у згради коју је користило Радио Ваљево и да унутрашњост тог здања изгледа као након торнада, питале да ли ће реаговати, у Градској управи били су изненађени.

  Начелник Александар Вујић Суботић нам је рекао да није упознат да су из зграде однети радијатори и исечене инсталације, али да ће то проверити. Тек када се уверио да су цеви исечене, а радијатори однети формирана је Комисија која је утврдила чињенично стање.

  Одговарајући на питање Kolubarske​.rs зар није требало да се, у дану када су нови власници Радио Ваљева вратили кључеве, утврди и у каквом је стању зграда, Дарко Костић објашњава да је најважније било да нови власници врате кључеве након раскида уговора о закупу и истека отказног рока, а рок је био 15. фебруар.

  Радио Ваљево је почетком октобра прошле године купила Дорис Аћимовић из Београда, која је излицитирала 15 пута вишу цену од почетне, тачније 17.400 евра. Директор Радио Ваљева Горан Пејковић, према тврдњама запослених, три месеца им није исплатио зараде, а од приватизације до данас исплаћена им је само новембарска и то, како кажу, од новца који су зарадили пре приватизације.

  Заступници приватизованог Радио Ваљева, крајем прошле године, тражили су од градског руководства да се из буџета обезбеди новац, како би запосленима биле исплаћене зараде за новембар и децембар и како би Радио Ваљево могло да функционише. Такође, затражили су да и даље без накнаде користе зграду у којој је смештено Радио Ваљево, а која је у власништву Града.

  Градско руководство је одбило ове захтеве уз образложење да не постоји законска могућност да се приватизованом медију исплати новац из градске касе. Град је донео одлуку да се Радио Ваљево из здања на Десанкином венцу исели до 15. фебруара 2016. године. Са новим власницима Радио Ваљева није потписан уговор о коришћењу просторија, тако да сада није могуће наплатити тромесечно коришћење зграде у центру Ваљева.

  Аутор: Дарија Ранковић

  Извор: Колубарске

  2 Komentari

  2 Comments

  1. Sasa Sumadinac

   11. марта 2016. at 00:02

   Lopovluk bez granica u privatizaciji medija. Kada ce policija poceti ovo da ceslja

  2. Dragan

   12. марта 2016. at 21:11

   ovo je napad na investitore koji svoj krvavo zaradjeni novac ulažu za dobro Srbije. Živele privatizacije!!!

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com